Жозеп Борел: Путин трябва да се провали в Украйна

За нещастие изглежда, че отново износът на зърно е  под военната заплаха на Русия

Жозеп Борел: Путин трябва да се провали в Украйна | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще представи своя "план за победа" по време на срещата на върха на Европейския съюз на 17 и 18 октомври, съобщи на пресконференция след заседание на Съвета по външни работи в Люксембург върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Днес започнахме нашия Съвет с разговор с украинския външен министър Андрей Сибига, който ни информира за ситуацията на бойното поле и коментира елементи от плана за победа, който президентът Зеленски ще представи по време на следващия Европейски съвет", заяви Борел.

Той обяви, че ЕС ще удължи мандата на своята Мисия за военна помощ за Украйна с още две години. Европейският съюз е решил да увеличи капацитета на мисията за обучение с още 15 000 украински военни, с което общият им брой да достигне 60 000 до края на годината.

Мирът в Украйна не трябва да се бърка с капитулация, призова първият дипломат на Евросъюза. Затова обсъдихме възможностите за продължаване на военната помощ за украинците, поясни той. По неговите думи министрите са били запознати с мирния план на украинския президент Володимир Зеленски, който ще бъде представен и на Европейския съвет.

Има стратегическа логика за военна и политическа подкрепа на Украйна, за да може Путин да бъде накаран да пристъпи към преговори. Трябва да призная, че това изглежда доста далечна перспектива, каза Борел.

Той отбеляза, че тази година се наблюдава увеличаване на броя на цивилните украински жертви във войната, започната от Русия, и отново се връща въпросът за износа на украинско зърно през Черно море, след като търговски кораби са подложени на руски обстрел. Борел настоя да продължат усилията против заобикалянето на санкциите на ЕС, наложени срещу Русия, и отбеляза новоприетите санкции за износа на ирански ракети за руската страна.

Русия атакува корабите, които досега са плавали свободно през коридорите, установени от Одеса към изхода на Черно море. За нещастие изглежда, че отново износът на зърно е под военната заплаха на Русия. Не можем да позволим на Путин да застраши глобалната продоволствена сигурност или да успее в усилията си да превърне зимата в оръжие. Той планира да постави Украйна на тъмно и студено и затова атакува енергийната инфраструктура. Провали се миналата година с тази цел, трябва да се провали отново, категоричен бе Жозеп Борел.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността изрази надежда много скоро да бъде постигнато споразумение за покриване с бюджетни средства на разноските за украинската военна помощ и потвърди, че ще пътува отново до Киев в следващите седмици.

Трябва най-накрая да намерим консенсус по предложението за деблокиране на Европейския фонд за подпомагане на мира (European Peace Fund)/Фонда за подпомагане на Украйна. Почти сме го постигнали. Обещах ви, че ще търсим и ще намерим начин – не мога да кажа, че е свършено на 100% , но сме близо, посочи Борел. Сигурен съм, че ще постигнем пълно съгласие – всички държави-членки – по последното предложение. Също така се ангажирах с министър Сибиха, че ще пътувам до Украйна преди края на моя мандат, но не искам да го правя преди да има споразумение за деблокиране на парите от EPF за Украйна.

Борел отбеляза, че е бил обсъден също напредъкът към ЕС на Молдова и на Грузия. В двете страни скоро предстоят важни избори - Молдова напредва по пътя към ЕС, въпреки увеличения натиск от Русия, а в Грузия властите отдалечават страната от европейското бъдеще и я насочват към авторитаризъм, обобщи Борел.

Водещият дипломат настоя за трайно прекратяване на огъня в Газа и в Ливан. По неговите думи израелският обстрел по силите на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) е прекрачване на "червена линия". Попитан дали ЮНИФИЛ могат да отвърнат на огъня, той поясни, че задачата им не е да воюват с някого. Промяна на задачите става с решение на Съвета за сигурност на ООН, но това трудно може да се постигне, обясни Борел.

Съветът по външни работи също така отбеляза и повтори голямата значимост, която Европейският съюз придава на стратегическото партньорство с Мароко. Това сътрудничество е дългогодишно, широкообхватно и дълбоко. Създадохме близко приятелство и солидно и многостранно коопериране, което възнамеряваме да продължим и да разширим през следващите месеци, каза Борел.

Взехме под внимание решението на Европейския съд относно етикетирането на храни и зеленчуци от територията на Западна Сахара и обещаваме да работим в тясно сътрудничество с Мароко, за да разрешим този въпрос. Европейският съюз твърдо възнамерява да продължи да укрепва близките отношения и партньорството с африканската държава във всички области, декларира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай