Зеленски изненада американците с ключово послание за Путин и войната

Визитата му в завода за боеприпаси в град Скрантън даде началото на едноседмично посещение на Зеленски в САЩ

Зеленски изненада американците с ключово послание за Путин и войната | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски е на посещение в САЩ, където отправи серия от послания за войната в Украйна, изненадали домакините му и хвърлили нова светлина върху позициите на Москва и Киев в конфликта.

„Украйна направи всичко възможно, за да държи САЩ настрана от войната, но ако позволи на Русия да спечели, това ще има катастрофални последици за самата Америка“, предупреди Зеленски в интервю за "Ню Йоркър".

При извънредни мерки за сигурност Володимир Зеленски посети в неделя оръжеен завод в Пенсилвания, който произвежда един от най-необходимите за Украйна боеприпаси, за да отблъсква руските сухопътни сили, предаде Асошиейтед прес.

Визатата му в завода за боеприпаси в град Скрантън даде началото на едноседмично посещение на Зеленски в САЩ, което има за цел да запази подкрепата за Украйна във войната с Русия.

„Ако Украйна не се беше съпротивлявала, Владимир Путин щеше да стигне по-далеч. Първо, около 40 милиона имигранти щяха да дойдат в Европа, САЩ и Канада. Второ, щяхте да загубите най-голямата държава в Европа - огромен удар върху влиянието на САЩ на континента. Сега Русия щеше да има пълно влияние там. Вие щяхте да загубите всички - Полша, Германия - и влиянието ви щеше да е нулево“, каза още Зеленски.

Tой подчерта, че американската общественост трябва да разбере, че самият факт на съществуването на „Украйна не представлява проблем, докато устойчивостта на Украйна е позволила на Америка да реши много други проблеми. Вместо Украйна Русия може да нападне Полша или балтийските държави, които са членки на НАТО, и за САЩ това ще бъде "катастрофа, удар под кръста".

„В този случай определено ще бъдете въвлечени в пълномащабна война, с войски на място, финансиране, инвестиции, а американската икономика ще бъде поставена на военна основа. Така че да се твърди, че сте въвлечени в тази война от дълго време, просто не е вярно. Точно обратното: вярвам, че сме спасили САЩ от тотална война“, коментира Зеленски.

Той също така добавя, че ако подкрепата за Украйна отслабне, Русия може „да реши, че това е достатъчно, и да нанесе удар по Полша - например в отговор на някаква провокация от страна на Беларус“.

„И сега, след две години и половина ваша подкрепа и инвестиции, за които сме ви много благодарни, можете да умножите всички тях по нула. Америка ще трябва да започне да инвестира отначало, и то във война от съвсем друг мащаб. Тя ще се води от американски войници. И всичко това, бих добавил, ще бъде от голяма полза за Русия“, добавя украинският президент.

В определен момент от войната украинските сили изстрелваха между 6 и 8000 снаряда калибър 155 мм на ден. Тези темпове започнаха да изчерпват запасите на САЩ и предизвикаха безпокойство, че наличностите не са достатъчни, за да задоволят американските нужди в случай на нова голяма конвенционална война, например евентуален конфликт около Тайван.

В отговор САЩ инвестираха във възобновяване на дейността на производствени линии и в момента произвеждат над 40 000 снаряда от този тип на месец с планове месечното производство да достигне 100 000.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай