Войната отива в космоса. Не дали, а кога?

Русия отдавна буди безпокойство със своите амбициозни планове

Войната отива в космоса. Не дали, а кога? | StandartNews.com

* Министерството на отбраната във Вашингтон готви ново поколение технологии

* Русия отдавна буди безпокойство със своите амбициозни планове

Русия внесе тази седмица в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, която призовава всички страни да предотвратят "завинаги" разполагането, заплахата за или използването на оръжия в космическото пространство. Проектът не успя да събере необходимите гласове, а и най-вероятно щеше да му бъде наложено вето от някоя от другите страни постоянни членки на Съвета. Защото миналия месец пък самата Русия наложи вето на изготвения от САЩ проект, който призоваваше страните да предотвратят надпреварата във въоръжаването в космическото пространство. Русия обаче отдавна буди безпокойство у американците със своите космически планове. Като се добави към това и амбициозната програма на Китай, съвсем обяснимо е, че Вашингтон вече взема мерки да се противопостави на евентуална заплаха.

Пентагонът бърза да разшири капацитета си за водене на война в космоса, убеден, че бързият напредък на Китай и Русия в космическите им инициативи представлява нарастваща заплаха за американските войски и други военни средства на земята и американските сателити в орбита, писа преди дни "Ню Йорк таймс".

Разбира се всякакво развитие по въпроса във Вашингтон остава в пълна секретност, що се отнася до американското министерство на отбраната. Въпреки това негови служители признават, че инициативата отразява голяма промяна във военните операции, тъй като космосът явно все повече ще се превръща в бойно поле.

Нови сили, нови възможности

От прокрадналата се в медиите информация става ясно, че САЩ вече няма да разчита просто на военни сателити за комуникация, навигация и проследяване и насочване към наземни заплахи. Подобни инструменти от десетилетия дават на Пентагона голямо предимство в конфликти и всякакви съмнителни обстоятелства, но вече съвсем не са достатъчни.

Вместо това министерството на отбраната във Вашингтон се стреми да придобие ново поколение наземни и космически технологии, които ще му позволят да защитава сателитната си мрежа от атаки и, ако е необходимо, да прекъсва или деактивира вражески космически обекти в орбита. Това става ясно от изявления на служители на Пентагона в серия от интервюта, речи и скорошни изявления.

Стратегията се различава фундаментално от предишните военни програми за космоса, като разширява обхвата на офанзивните способности - далеч от така и неизграденото предложение за Инициатива за стратегическа отбрана (популярно като "Звездни войни") от 80-те години на миналия век например. То беше фокусирано само върху използването на сателити за защита на САЩ от ядрени ракетни удари.

"Трябва да защитим нашите космически способности, като същевременно съумеем да откажем противника от враждебно използване на неговите космически способности", очерта най-общо идеята генерал Чанс Солцман, началник на космическите операции в Космическото командване на САЩ, създадено през 2019 г. като ново подразделение на Военновъздушните сили.

Заплахата от Русия и Китай

Служители на Пентагона и скорошна несекретна оценка на директора на националното разузнаване показват, че както Русия, така и Китай вече са тествали или разположили системи като наземни високоенергийни лазери, противосателитни ракети или маневрени сателити, които биха могли да бъдат използвани за прекъсване на американски космически операции.

Безпокойството само ескалира с докладите, че Русия може да разработва космическо ядрено оръжие, което е способно да унищожава сателити в орбита, както търговски, така и военни. Използването от страна на Русия на устройства за електронно заглушаване по време на войната в Украйна, които на моменти успяват да прекъснат напредналите американски оръжейни системи, се цитира от представители на Пентагона като друга причина, поради която САЩ трябва да засилят защитата си в космоса.

"Вече не е само на теория", категоричен ген. Стивън Уайтинг, ръководител на Космическото командване, отговарящо за използването на космически сили за защита на САЩ, който говори на среща с репортери миналия месец по време на конференция на космическата индустрия.

Но желанието за подобряване на капацитета за водене на война в космоса е движено в голяма степен и от разширяващия се флот от военни инструменти на Китай в космоса.

"Китай разполага с редица космически способности, предназначени да атакуват нашите сили", призна в интервю министърът на военновъздушните сили Франк Кендъл. "И ние няма да можем да действаме успешно в Тихия океан, ако не успеем да ги изпреварим", уточни той.

По данни, цитирани от ген. Уайгинг, Китай е утроил мрежата си от сателити за наблюдение и разузнаване от 2018 г. насам, което той описва като "убийствена мрежа над Тихия океан за намиране, коригиране, проследяване и, насочване към военния капацитет на Съединените щати и съюзниците им".

Властите в Китай и Русия естествено отхвърлят тези твърдения с аргумента, че Съединените щати са тези, които движат милитаризацията на космоса.

"САЩ отдавна и многократно сочи Китай като "заплаха за космоса", за да напада и очерня Китай", се казва в изявление на правителството в Пекин, публикувано по-рано тази година, в което се твърди, че в крайна сметка това е само извинение "САЩ да разшири силите си в космоса и да поддържа военна хегемония там".

Русия и Китай се опитаха и не успяха в Съвета за сигурност на ООН миналия месец "да предотвратят завинаги разполагането на оръжия в космоса".

Джон Плъмб, помощник секретар по отбраната, отговарящ за космическата политика, нарече предложението на Русия и Китай "лицемерно, защото и Русия, и Китай разполагат оръжия" в космоса. Милитаризацията на космоса е неизбежна, добави той.

На вълната на политическата коректност

В САЩ новата инициатива е наричана с политически коректното "отговорна антикосмическа кампания" - двусмислен термин, който избягва директно потвърждаване, че страната възнамерява да разположи свои собствени оръжия в космоса.

Но кампанията също така има за цел удовлетворяване на желанието на Вашингтон да преследват своите интереси в космоса, без да създават масивни полета от отломки, които биха се получили, ако експлозивно устройство или ракета бъдат използвани за взривяване на вражески сателит. Това се случи през 2007 г., когато Китай използва ракета, за да взриви сателит в орбита. САЩ, Китай, Индия и Русия са тествали такива ракети. Но Съединените щати обещаха през 2022 г. да не правят повече подобни проби.

САЩ отдавна има и наземни системи, които позволяват заглушаване на радиосигнали, прекъсвайки способността на врага да комуникира със своите сателити. Пентагонът вече предприема стъпки към модернизиране на тези системи. Но в унисон с новия си подход военното ведомство се насочва към още по-амбициозна задача - мащабно потискане на вражеските заплахи в орбита по начин, подобен на това, което военноморските сили правят във водите, а ВВС в небето.

Един от най-важните приоритети е така наречената защита на силите, което означава способността на космическите сили да гарантират, че други клонове на армията не са застрашени в резултат на използването на сателити от врага, за да ги намерят и насочат, преди техните части да стигнат до бойното поле. Тази тактика наскоро бе описана в официален документ като "Постигане на космическо превъзходство чрез ефективно потискане на вражеските космически способности".

С какво разполага САЩ

Официално Пентагонът отказва да коментира конкретни проекти, но има признаци, включително скорошен доклад, изготвен от Чарлз Галбрейт, бивш полковник от космическите сили. Той цитира три примера на техники и технологии, които биха могли да деактивират вражески сателитни мрежи - кибератаки, наземни или космически лазери и мощни микровълни.

Съединените щати никога не са потвърждавали публично, че разполагат с космически оръжия. А Пентагонът отказва да обсъжда каквито и да било подробности, като се задоволява само с прогнозата, че до 2026 г. ще има "значителни възможности в орбита, които ни позволяват да се конкурираме в операции от целия спектър" от заплахи.

Но силите на САЩ разполагат със своя таен X-37B - подобен на совалка космически летателен апарат без екипаж, който вече е изпълнил няколко мисии. Спекулира се, че той може да е проектиран като оръжейна платформа, независимо, че армията твърди, че засега се използва само експериментално.

Отделно се работи по изстрелване на ново поколение военни сателити, които могат да маневрират, да се зареждат с гориво, докато са в космоса, или да имат роботизирани ръце, които могат да се протегнат ръка и да уловят, потенциално и разрушат, вражески спътник.

Друг ракурс е защитата на сателитите за противоракетна отбрана. Отскоро се търси разработката на ново поколение от тези космически базирани системи за наблюдение, така че те да имат вградени инструменти за избягване или реагиране на евентуална атака. 

Миналия месец Пентагонът също така възложи договори на две компании - Rocket Lab и True Anomaly - за изстрелване на два космически кораба до края на следващата година, единият действащ като макет на вражески, а другият оборудван с камери, за да се приближи и да наблюдава заплахата. Сателитът за прихващане няма да има никакви оръжия, но има товарен отсек, който потенциално може да ги носи.

Избягване на изненади

Генерал Солцман твърди, че всички усилия са опит да се намали уязвимостта на САЩ към космическа атака. "Избягването на оперативна изненада изисква от нас да поддържаме точно разбиране за космическата област по всяко време", каза той пред комисия в Сената миналия месец, добавяйки, че около 2,4 млрд. от предложения бюджет на космическите сили от общо 29,4 млрд. долара за 2025 г. са заделени за "осведоменост" за космическите заплахи.

Тъй като програмите са обект на класифицирана информация, никой извън правителството не може надеждно да прецени колко средства се изразходват като обща сума за системи, предназначени да прекъсват или деактивират вражески космически сили. Но по неофициални оценки става дума за стотици милиони долари годишно.

"В никакъв случай не искаме войната да се разпростира в космоса", заяви ген. ДеАнна Бърт, заместник-началник на космическите операции по-рано тази година. "Но ако се случи, трябва да сме готови да се борим и да победим", категорична бе тя.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай