В Добрич ще има факултет за обучение на медсестри

Преговори с ПП-ДБ? Няма да позволим диктат и насилие върху нас

В Добрич ще има факултет за обучение на медсестри | StandartNews.com

Асен Василев създаде смут с пенсиите, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ Деница Сачева, която е кандидат за депутат от ПП ГЕРБ от 8 МИР 

- Каква беше драмата с прословутото увеличение на пенсиите, г-жо Сачева?

- Драма нямаше. Това беше един измислен политически скандал. Чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване казва, че осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило се изчислява с процент, равен на 50% от средния осигурителен доход плюс 50% от ръста на инфлацията. Това е формулата. В случая точният процент е бил 10. Същевременно обаче в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване беше заложен по-високият процент. Администрацията на НОИ предлага на Надзорния съвет 10%, защото такива са отчетните данни, а надзорът съответно взима политическо решение. Това не се случва за първи път. Например през 2021 г., когато финансов министър е бил Асен Василев, се е случило същото. Администрацията на НОИ е предложила 4.8% увеличение, надзорът е взел решение за 5%. Никога досега НОИ не е взимал решение, което е в ущърб на пенсионерите. Напротив! Така че, такъв скандал не съществува. Просто докладната записка, която е изпратена от администрацията до Надзорния съвет, е попаднала в ръцете на Асен Василев, който е решил да притеснява пенсионерите и да създава смут и паника. Както и след това да се прави едва ли не на техен спасител. Никога не е имало решение да се намалява процентът на увеличението на пенсиите.

- Служебното правителство отпусна спешно 39 млн. лв. за заплати във ВУЗ-овете, след като те обявиха че ще стачкуват поетапно от 20 май. Защо се стигна до тук?
 

- Изключително жалко е, че когато висшето образование беше управлявано от акад. Денков, не получи никакво внимание. Имаше предложения за реформи, които бяха отхвърлени от всички. На практика висшето образование изостана драстично спрямо предучилищното по отношение на заплащането.  Стигна се дотам, че хора от други сектори започнаха да напускат работните си места и да се преквалифицират като учители - хора от социалните услуги, от общински администрации и др. Като министър акад. Денков не успя да защити достойни възнаграждения на университетските преподаватели и това доведе до сегашния голям протест. Ректорите справедливо поставят въпроса за дългосрочна визия по отношение на кариерното развитие и съответно ръст на заплатите. Непрекъснато говорим, че трябва да има връзка между образованието и пазара на труда, за реформи в програмите. Това не може да стане без да се погрижим за преподавателите. Защото те могат да са двигател на всички тези реформи. Явно се налага да повтаряме, че съгласно Конституцията на ПП и ДБ, ние в момента сме действащи народни представители. Преди дни Асен Василев попита как Деница Сачева знаела какво щяло да се случи с Надзора на НОИ. Аз съм действащ председател на Комисията по труда и социалната политика. Длъжна съм да изисквам тази информация. Красимир Вълчев е председател на комисията по образование, Йордан Цонев е председател на Комисията по бюджет и финанси. Така че, нелепите интерпретации, че ГЕРБ и ДПС са се срещнали и нещо са се разбрали, са поредната манипулация. Срещнаха се председателите на съответните комисии, които поеха ангажимент още в 50-то НС да започнат да решават проблемите на висшето образование и академичния състав. 

- ЕК обяви 2024-та за година на демографията. Каква е визията на ГЕРБ за решаване на този тежък за цяла Европа проблем?
 

- Депутатите, които до момента бяха наши представители в Европейския парламент, работят активно по теми, касаещи образованието, здравеопазването и пазара на труда. Защото демографията не е свързана единствено с раждаемостта и с даването на пари. Става дума за цялостна визия за развитие на изброените сектори, които са елементи от благосъстоянието. Решението да имаш деца или пък да се преместиш в друго населено място идва като следствие от много фактори, които включват и възможности за работа и икономическо развитие. Решенията трябва да бъдат взимани както на европейско, така и на местно ниво. 

- Според анализатори България се отдалечава от еврозоната и сухопътния Шенген. Кога бихме могли да преодолеем пречките?
 

- Най-голямото предизвикателство е това да имаме устойчиво правителство. Съгласете се, че когато една държава непрекъснато е в процес на избори, отвън е трудно да се вземат големи политически решения. От друга страна, икономическите показатели на България трябва да са достатъчно добри и устойчиви. Докладът на МВФ за финансовата политика на Асен Василев никак не беше ласкав. Заключенията на експертите са за експанзионистични бюджети. Тоест, такива, в които има експанзия на разходите спрямо приходите и инфлация, която непрекъснато е била подклаждана от изкуствено увеличаване на доходите. Всеки иска по-високи доходи, но те са истински по-високи когато има по-висок БВП и по-висока производителност. Иначе номинално можем да ги вдигаме както и през 1996 г., когато пенсиите бяха по 3000 лв. Въпросът бе какво може да се купи с тези пари и каква беше тяхната стойност. 

- Като водач на листата на ГЕРБ в Добрич какви задачи за решаване на хората там си поставяте?
 

- Хората в Добрич област са реалисти. Във връзка с трудовата си заетост пътуват много и по тази причина един от проблемите им е свързан с инфраструктурата. Настояват за покриване на транспортните разходи на служители и работодатели, които пътуват. Това е една от темите, по които бих искала да работя в следващия парламент. На първо място жителите на моя избирателен район очакват да бъдат подобрени пътищата им, ВИК инфраструктурата. Хората гледат на мен като на човек, който трябва да дава отговори по темата за социалната политика и пазара на труда. На дневен ред е и въпросът за разкриване на Медицински колеж. Бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще има свой факултет в Добрич надявам се още в началото на следващата академична година.

- Липсата на медицински кадри е болен за цяла Европа проблем.
 

- Така е. Именно по мое предложение като народен представител от Добрич и на колегата от БСП Мая Димитрова медицинските университети в България получиха дерогация в Пътната карта на висшето образование и имат право да разкриват такива факултети по специалностите, свързани с медицинските сестри. Знаете, че имаше мораториум да се разкриват нови висши училища в страната, защото имаме вече 52 университета.  

- Какво правителство е нужно днес на България?
 

- Компетентно и опитно. Мантрата, че са нужни нови лица, се изчерпа. Политиката в крайна сметка е професия. Това не е маркетинг или шоу. Не е просто ревю за манекени или нещо друго. Това е сериозна професия с правила, която изисква опит и образование. Трябва да се търсят личности, чиито биографии са показали, че могат да работят за хората.

- На каква цена бихте преговаряли отново с ПП-ДБ?
 

- Направихме много компромиси, преглътнахме много обиди. Психологическите атаки към преговорния екип на ГЕРБ, в който аз участвах, бяха големи. Непрекъснато бяхме подценявани, че сме едни жени, които докладват на някого преди да вземат решения. Срещу нас имаше и много атаки в социалните мрежи. Стигна се дотам, че бяха извикани хора да протестират под прозорците докато преговаряме. Минахме през много такива неща. Знаем защо сме в политиката и какво трябва да постигнем. Този път обаче няма да позволим диктат и насилие върху нас, за да се изпълняват единствено чуждите партийни политики. Хората, които гласуват за ГЕРБ, подкрепят нашата програма във всички сфери на обществения живот. Повече абсурдни експерименти като това - да управляваме без коалиционно споразумение, без политически личности, да се търсят някакви палеативни мерки и методи, да идват някакви хора, които дори не познават работата на политиката или на държавната администрация, не трябва да се допускат. 

- С коя от останалите парламентарни сили бихте управлявали?
 

- Всичко зависи от изборните резултати. Партньорите трябва да управляват с коалиционно споразумение, да отчитат взаимната си електорална тежест и да се стремят към сходство в програмите. Събирането на огън и вода на едно място няма как да даде положителен резултат.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Христо
преди 3 месеца

В Благоевград го премахнаха , а сега в Добрич ще създават ?????

Откажи