Обрат! В Слънчака по-евтино от Мармарис

Според Independent наш курорт е номер 1 за семейни почивки

Обрат! В Слънчака по-евтино от Мармарис | StandartNews.com

* Ако едно британско семейство се храни навън всяка вечер, у нас ще му излиза с 30 лири по-евтино

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни стоки, сред които ястия, напитки и слънцезащитни продукти. Изводът е, че черноморският ни курорт предлага най-добро съотношение цена-качество за британските туристи през 2024 година. Кошницата с тези продукти струва 110 паунда на едно британско семейство в Слънчев бряг. В това отношение българският курорт изпреварва не само Мармарис, но и други бюджетни дестинации за семеен отдих, като Ибиса, Алгарве, Лансароте. Това е причината много британци да изберат България за ваканцията си това лято, става ясно от статията на Thе Independent.

Проучването установява, че инфлацията в Турция е повишила цената на 10-те артикула със 17.6% през последната година, което води до загуба на позицията, която Мармарис заемаше през 2023 г. Въпреки че цените в Слънчев бряг са се повишили с 9,8% за година, анализът установява, че клиентите могат да спестят значителни средства от почивката си у нас в сравнение с Мармарис.

Например, една бира в Слънчев бряг струва с 1.50 лири по-малко, отколкото в турския курорт, слънцезащитният крем - с 4.23 лири по-евтино, а тристепенно семейно меню с вино и безалкохолни напитки е с 4.23 лири по-изгодно от това в Мармарис. Ако едно семейство (в статията не се посочва колко членно е семейството) вечеря навън всяка вечер в продължение на седмица, в Слънчев бряг ще му излезе с 29.61 лири по-евтино отколкото в турския курорт.

И двете дестинации заедно с красивите плажове предлагат множество занимания, подходящи за деца. Слънчев бряг се гордее с дългата си пясъчна ивица, идеална за строене на пясъчни замъци и игра във вълните, пише The Independent, цитиран от Darik.

Всеки, който обмисля почивка в Ибиса, трябва да е готов да похарчи значително повече, като средната цена на 10-те артикула е двойно по-висока от тази в Слънчев бряг.

Със сума €229 за същите 10 артикула, докладът установява, че Балеарските острови са най-скъпата дестинация от всички 16 изследвани страни. 

Докладът констатира, че цените са се повишили в три четвърти от ваканционните дестинации. Пет от 16-те места отбелязват повече от 10 процента ръст. Най-засегнати са Мармарис, Ибиса, Кофу, Мадейра и Алгарве.

Четири дестинации обаче отбелязват спад на цените. Лансароте, който беше 13-ата най-изгодна дестинация през 2023 г., сега е седма - със среден разход от €155.

 

Жителите на Санторини под карантина заради свръхтуризъм

Гръцкият остров Санторини се задъхва от прекалено много туристи, кметът призова местните жители днес да останат по домовете си, докато се очакват няколко круизни кораба със 17 000 пътници, предава БНТ.

Жителите на Санторини се оплакват, че са "под карантина" поради свръхтуризъм. Островът вече е приел хиляди туристи, като хотелите и вилите са заети до края на октомври. Постоянните жители са около 15 000, а повече от 2 милиона души посещават годишно Санторини.

Част от негативните ефекти е прекалената употреба на ток, проблеми с питейната вода и постоянното рушене на бреговете. Премиерът Мицотакис пое ангажимент от следващия сезон да се ограничи броят на туристите по островите.

От Европейския парламент заявиха, че пренасищането с туристи има и негативни страни за гръцката икономика.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай