Карлос Насар спря наркотиците и стана герой

Роденият в Париж и израснал в Червен бряг рекордьор е дете на разведени родители - майка българка и баща ливанец

Карлос Насар спря наркотиците  и стана герой | StandartNews.com

Треньорът му Илиян Илиев не доживя да го посрещне със златния олимпийски медал, щангистът посвети победата си на него 

"Чувствам се като български герой, като един горд българин". Това заяви олимпийският шампион Карлос Насар след като триумфално се завърна в България от 23-те Летни олимпийски игри в Париж. 

Карлос се пребори за златен медал в категория до 89 килограма в състезанието по вдигане на тежести. Освен че спечели олимпийската титла, Насар постави и два световни рекорда - 224 килограма в дисциплината изтласкване и 404 килограма в двубоя. Благодарение рекордните си резултати, българинът изпревари колумбиеца Йейсон Лопес (390 килограма) и италианеца Антонино Пицолато (384 килограма). Така той осъществи детската си мечта, а именно да се изкачи на върха на олимпийската стълбичка. "Изпълних обещанието си. Чувството след победата е невероятно", заяви спортистът пред БНТ. Шампионът е роден в Париж на 12 май, 2004 година в семейството на майка българка и баща ливанец. Родителите му Хасан Насар и Поля Иванова обаче, скоро се разделят. 

Баща му заминава за Ливан,  а майката заедно с Карлос се връща в родния си Червен бряг. За първите си години във френската столица Карлос не си спомня почти нищо. От България обаче, където израства, той пази в паметта си важни събития. 

  • В спортната зала влиза, за да търси свой роднина, 

но бъдещият му треньор Илиян Илиев вижда в негово лице перфектния спортист. Нужни са му няколко минути, за да убеди младежа да стане щангист. Две години преди игрите в Париж Илиев предрече олимпийския медал на Карлос. Но не успя да го види как слуша химна на България.  

Наставникът на клуб "Старт" - Червен бряг си отиде внезапно на 57-годишна възраст през зимата на 2022 год. Оттогава насам треньор и наставник на големия спортист става синът на Илиев - Павел.

Карлос посвети златния медал на покойния си треньор, а Павел от своя страна заяви: "Баща ми щеше да бъде най-щастливият човек на света. Той се гордееше с всички деца от нашия клуб."

Отличието от Олимпиадата Париж 2024 не е първото за българския щангист. Още с дебюта си на международни състезания Карлос влиза в световните класации. На 14-годишна възраст той става шампион при юношите на Европейското първенство по вдигане на тежести в Милано през 2018 година. През следващата година печели и първия си световен медал. Злато има от Световното първенство за кадети до 17 години в  Лас Вегас през 2019 година, както и от Европейското първенство до 15 години в Ейлат, Израел. Ковид-пандемията не спира стремежите му към още победи. По това време той участва в Онлайн младежка световна купа в Перу, където печели три златни медала - в категориите изтласкване и изхвърляне, както и в двубоя. 

Пролетта на 2021 година е дебютът му при мъжете. Все още ненавършилият пълнолетие Карлос става европейски вицешампион, като в категория до 81 кг остава само на един килограм от италианеца Антонио Пицолато. Днес, три години по-късно, Карлос категорично е надминал 27-годишния италианец, който остана трети на игрите в Париж.

През 2021 г. година Карлос участва и в Световното първенсто в Ташкент, Узбекистан, където не само че спечели златен медал, но и постави първите си рекорди - 166  килограма в изхвърлянето, което е европейски рекорд, 208 килограма в изтласкването, което е световен рекорд, и общ резултат от 374 килограма, което е световен рекорд при младежите. 

На следващото Световно първенство в Богота, Колумбия, през 2022 г. Карлос отново постави рекорд в изтласкването. С 220 килограма той подобри собственото си постижение и спечели световна титла. 

През следващите две години Карлос участва на европейски първенства и продължи да печели златни медали. През 2023 година в Ереван, Армения изхвърли 174 килограма, което е световен рекорд при младежите. В категория изтласкване постави нов световен рекорд от 221 килограма, както и нов рекорд в двубоя при общ сбор от 395 килогарама. Така Насар за пореден път подобри собствените си рекорди. На Европейското първенство по вдигане на тежести в София през 2024 не успя да повиши общия си резултат, но пък постави нов световен младежки рекорд при изхвърлянето от 176 килограма. 

Последните счупени от него рекорди са съвсем пресни. След участието си в игрите в Париж Карлос каза: "Може би можех още, но това беше достатъчно за световен рекорд. Зарадвахме цялата зала" коментира рекордьорът. 

На въпроса какво му е струвало да постигне подобни резултати, Насар отговаря: 

  • "Много труд, кръв, пот и целеустременост 

В помощ ми е също, че аз обичам това, което правя и то допринася да бъда перфектен." Това е и причината шампионът да изглежда сякаш прави всичко с лекота, както коментират и чуждестранни медии. 

Преди 7 месеца имаше спекулации, че българският талант обмисля да продължи кариерата си в чужбина. След Париж 2024 обаче той е категоричен, че подобно нещо за момента е немислимо. "Няма да се състезавам за друга държава, макар че нещата в нашата федерация не са цветущи и най-вероятно и да продължим, няма да имаме заплати. Категоричен съм, но зависи колко продължителна ще е моята кариера, тъй като знаете, че това е нещо, в което трябва да се инвестира. Трябва да съм здрав, а като нямаш нужните условия, се чупиш и т.н."

  • Животът на Карлос обаче, не е само медали.

В края на юли 2022 г. той бе заловен да шофира под въздействието на алкохол и наркотици край Поморие. Първоначално щангистът отрече, но 

  • през октомври направи пълни самопризнания 

В края на януари 2023 г. бе осъден на 3 години изпитателен срок и глоба от 450 лв. В интервю пред "Труд" след Олимпиадата той споделя: "Понякога минавам по трудния път, но винаги си взимам поука." Допълва, че определено усеща разлика в отношението на хората към него. Когато заминаваше за Париж, на летището го изпрати само неговото семейство. При прибирането му обаче, Терминал 2 на летище София бе пълен с фенове. Майка му, братята му и половинката му Магдалина Миневска -  национална състезателка в отбора по художествена гимнастика - го посрещнаха с питка, мед и сол, венец и знамена,  както и с две гайди. "Моят шампион!" написа в социалните мрежи златното момиче Магдалина, а майката на олимпиеца сподели: "Цунами от емоции. Горда и благодарна съм. Пожелавам на всеки родител да изпита такива чувства. Горда съм от това, че е човек". Сред посрещачите на Карлос на българска земя беше и спортният министър Георги Глушков, който поздрави олимпиеца с думите "Записа се със златни букви в спортната история на България и на Олимпийските игри. Благодаря ти, че ни накара да се гордеем". Футболната звезда Христо Стоичков също коментира успеха на щангиста: "България трябва да се гордее с отличията на спортистите си. Преди няколко месеца всички критикуваха Карлос, а сега всички го обичат. Много бързо се променят нещата. Олимпийски шампион с рекорд. Кой каквото иска да говори, Карлос остава на върха".

Карлос Насар е твърдо убеден, че може да постигне още много в българския, европейския и световния спорт. "Лимитът засега ще го запазим в тайна, но като цяло е доста далеч. Дали атакувам златото в Лос Анджелис? Атакуваме златото навсякъде!". Личният му треньор допълва: "Ще направим всичко, за да продължи да печели европейски, световни титли, дай Боже, през 2028 г. да се повтори този успех - това ни е работата. Отговорността е много голяма".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай