Есента разболява стомаха

Хората с проблеми при храносмилателната система трябва да подготвят организма за настъпващите промени

Есента разболява стомаха | StandartNews.com

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна“! Думи, които принадлежат на бележития Хипократ – бащата на медицината, определян за най-великия лекар на Античността. Една личност, за чийто личен живот не се знае много, но не може да се каже същото за постиженията му. Автор на редица книги, които за времето си са били революционни от гледна точка погледа върху произхода на заболяванията. Именно Хипократ е първият, който застъпва тезата за ефекта на околната среда като причинител на заболявания и отрича тогавашните догми, че те имат неземен произход. Той предлага и революционната за онези времена практика, че посредством наблюдението на множество случаи лекарят е в състояние да прогнозира развитието на заболяването. Негова е и идеята лекарите да записват своите открития и лечителски методи, за да могат да бъдат усвоявани от други медици, както и да се предават на следващите поколения избрали тази професия.  Превантивната медицина, за която днес толкова много се говори, и то не без основание, също дължим на Хипократ, за който неизменна част от нея са били начина на живот и хранене. 

Всичката тази фактология дава повод на човек да се замисли, или по-скоро да си даде представа колко напредничави умове са имали хората, живяли векове преди нас. Какви визионери са били и колко важно за тях е било да успеят да предадат своите знания и умения на следващите поколение, подтиквайки ги да стават по-добри и по- добри в работата си. Също се и разбира, че макар някои действия да са се развивали преди новата ера, то днес те са абсолютно релевантни. И някак човек започва да се чуди защо говорим толкова много и издигаме в култ теми като здраволсовния начин на живот, превенцията, сякаш току що сме направили някакво откритие, което ще промени света завинаги. Ясно е, че откритието е направено от други, и то много преди ние да сме се пръкнали на този свят. Просто е по-лесно някои неща да се забравят или защото не ти изнася, или по друга незнайна причина. 

Начина на хранене винаги е имал огромно, да не кажем основно значение за здравословното състояние на човека. Днес това го знаем повечето от личен опит, естествено горчив. След като преминахме през еуфоричния период, в който консумирахме какви ли не модерни преработени храни и се сблъскахме с последствията от тях, се затичахме към здравословното. То е ясно, че е по-добре да промениш нагласите си късно отколкото никога, но по отношение на здравето крайният резултат не е това, което ни се иска. По-просто казано няма как, като с магическа пръчка всичко да е добре, след като в продължение на години си рушил основите на организма. 

Неправилното хранене може да се сравни със заболяванията, които днес обичаме да наричме „тихите убийци“ (между другото то е и един и причинителите им). То досущ като тях бавно, но системно разрушава здравето. Подрива правилното функциониране на органните системи, докато в един момент не ги извади от строя. Дори това да се случи само с един орган в тялото, самият факт, че в него всичко е навързано започва ефекта на доминото. Той трудно може да бъде овладян. 

Безспорно първият потърпевш от безрасъдното поведение на човека е храносмилателната система. Тя обаче, колкото и странно да звучи държи в себе си голям набор от елементи, повлияващи цялостния тонус на организма. Компрометираният стомах може да ти разбърка хормоните, да повреди черния дроб, жлъчката, бъбреците и какво ли още не. Друга тема е, че от него произтичат множество диагнози, повечето от които се превръщат в хронични.

Хроничните проблеми със стомашно-чревния тракт са бич за мнозина особено при настъпването на есента (въобще при смяната на всеки сезон). В този период те започват да се обострят. Възможно е някои заболявания, които са били в латентна форма или пък скрити да се активират именно тогава. Тук причината за това не се крие само в промените на имунната система, при която се наблюдават колебания в този период. Факт е, че всеки спад в нейните сили дава възможност на патогените, които до този момент са били потискани от нея да избуят. Когато те вземат превес се стига до възникването на инфекциозни процеси, водещи до диагнози.

Храносмилателната система е значителен източник на заболявания през есента и поради изчерпване на защитните сили на стомаха. При по-студено време или внезапна промяна на температурата количеството на хистамин в кръвта се увеличава. Това е дразнещ химикал, който кара стомаха да отделя повече киселина, която от своя страна изтънява защитния слой на стомашната лигавица. Именно този дисбаланс причинява болки в стомаха, гадене, повръщане и други. Тези симптоми са много по- силно изявени при хора, които имат вече някаво заболяване при стомашно-чревния тракт. 

От друга страна те могат да се разглеждат и като сигнал за зараждаща се диагноза като гастрита например, който е доста бързо прогресираща болест. Обикновено произтича от някакъв вид инфекция, която води до увреждане на тъканите. Тъй като болката в стомаха е един от симптомите на гастрита, то тя следва да се разглежда като остра или хронична, съответно за нововъзникнал гастрит или такъв с давност назад, но неглижиран и съответно недиагноситциран навреме. 

Сред заболяванията, обострящи се с настъпването на есента безспорно е и гастроезофагеалната рефлуксна болест, която представлява хронично нарушение на гастроинтестиналния тракт. Редица проучвания насочени към тази диагноза показват, че нейният пик на обостряне започва от края на септември. Обикновено клиниката при нея се изразява освен в болки в стомаха, гадене, усещане за тежест, и в трудности с преглъщането, което понякога може дори да е болезнено, усещане за „бучка“ в гърлото“, хронична кашлица или свиркане в гърдите. Последните два симптома много често подвеждат в преценката самия страдащ. Те са типична клиника за заболявания при дихателната система, което нерядко се явява предпоставка за погрешни изводи. Те обче могат да се избегнат при един по-обстоен преглед и разбира се изследвания. Без тях е невъзможно поставянето на коректна диагноза и последващо правилно лечение. А отсъствието на такова също има съществен принос за хронифицирането на заболяването и неприятните последици в дългосрочен план.

Същите безспорно могат да бъдат избегнати с проявата на малко повече отговорност. Това означава, че хората, страдащи хринични проблеми със стомаха следва да предприемат нужните мерки преди да настъпи смяната на сезона. Те могат да се изразяват в промяна на терапията, корекция в менюто и т.н. Желателно е да започнат поне месец – два по-рано, защото организма има нужда от своето време за адаптация към настъпващите промени. И е от съществено значение то да му се осигури. Пропускането на този момент води до форсиране на терапията, тъй като клиниката на заболяването се обострила и естествено следва да бъде озаптена. Не трябва обаче да се забравя, че за самото заболяване си има причина и тя следва да бъде лекувана, за да се постигне оздравяване на организма. Прозрение на хиляди години, което Хипократ е споделил с думите: „Отстранете причината - тогава ще изчезне и болестта“!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай