Цветанка Андреева пред "Стандарт": Рухна митът, че Доган е гарант за мира

Либералната коалиция у нас работи с прокремълски тези, казва политологът

Цветанка Андреева пред "Стандарт": Рухна митът, че Доган е гарант за мира | StandartNews.com

Революцията от 2020г. приключи. Проблемът на ГЕРБ е, че няма стабилни партньори

- Г-жо Андреева, какъв е прочитът Ви върху политическата ситуация у нас месец и половина преди парламентарните избори?

- Прави впечатление, че кризата, в която сме вече 4 години, не е приключила. Ние винаги тръгваме на предсрочни избори с надеждата, че ще се състави стабилна изпълнителна власт. Но сякаш нищо на този етап не сочи, че такава ще бъде възможна и в следващия парламент. От друга страна виждаме как отделните партньори за евентуална бъдеща коалиция говорят за създаването на редовен кабинет. Но вътрешните разцепления в партиите ще доведат до допълнителна дестабилизация. Така, че е трудно да се прогнозира политическото бъдеще на България.

- Но е факт един повишаващ се градус на политическото напрежение.

- Вижте, градусът на политическото напрежение е много висок, но в обществото това не е факт. Има по-скоро апатия и отдръпване. Всички политици трябва да си дадат сметка за този процес, за да не продължават да затъват в собствената си безпомощност. Нужно е да осъзнаят, че революцията, която започна през 2020 г., приключи. Тя води само негативни ефекти след себе си. В обществото вече няма желание за реванш. Напротив, на преден план излиза стремежът за мир, за съзидателност. Основният въпрос, който вълнува хората, е кога най-накрая политиците ще се разберат. Политическите актьори трябва да свикнат с идеята за коалиционно управление. На властта трябва да се гледа като на възможност за споделяне на отговорност. Това е ключът, който ще извади политиците от собственото им блато. 

- ЦИК обаче затъна в блатото с поредица от правни абсурди по отношение на ДПС. Какъв е коментарът Ви по въпроса?  

- ЦИК действа, от една страна, доста йезуитски. От друга страна, малко като Пилат Понтийски - измива си ръцете и гледа да прехвърли проблема към съдебнта власт. Там очакваме да е решението за фактическото разцепление в ДПС. 

- Рухна ли мита за лидера на прехода Ахмед Доган, който се изнесе от сарая в "Росенец" увит в одеало и скрит на задната седалка в колата на Рамадан Аталай?

- Разбира се. Виждаме един Доган, който очевидно е слаб. Той беше закономерно призован да напусне имотите, които обитава. Хората, които бяха пред резиденциите, се явиха в негова защита. Но това не е политически проблем. Той е е по-скоро имотен, правен. Няма ги вече вдъхновяващите речи на Доган, той си стои някъде скрит. 

- Преди години Доган откровено говореше за обръчите от фирми около ДПС. Техни представители ли бяха хората, които сега го бранеха пред сараите?

- На първа линия бяха все разпознаваеми лица, които в момента са обвинявани от хората около Делян Пеевски. Те ги наричат деребеи.  Усещането, че някой брани имоти беше много по-силно отколкото това, че отстоява политически ценности. 

Проблемът е, че когато си лидер от харизматичен тип, ти можеш да си позволиш абсолютно безконтролна власт. И дори политически цинизъм, в който заявяваш, че разпределяш порциите. Но в един момент всичко това приключва. Харизмата престава да действа и се появява въпросът за политическата лигитимност на Доган. Всички анализатори се питат как той е допуснал конфликта в Движението. И защо тръгна срещу Пеевски в момент, в който ДПС беше силна. Втора по големина в парламента, партия, която лидираше.

Пеевски взима много ясни геополитически позиции в момент, в който България сякаш наистина е разпъвана между ЕС и Евразийския съюз. 

- Пак развяха плашилото на предстоящо етническо напрежение в България. Има основание за това?

- Няма фактори, които да доведат до подобно напрежение. Всички социологически сондажи сочат отново ДПС като конкурент за второто място. Разбира се, след организационното разцепление, електоратът на Движението ще бъде поставен пред избора как да се ръководи оттук насетне партията. Въпросът, свързан с хипотезата за етническо напрежение, е изкуствен щит, идващ от хората около Доган. Няма такова напрежение. То не стана по времето на комунистическата пропаганда, която облъчваше обществото по Възродителния процес. През 21-ви век ли ще се случи това? Абсурдно е.

- Четох ужасяващи неща за деребеите. Отиват например в смесените региони и казват на хората, че ако не гласуват за тях, другите  ще им вземат всичко и отново ще им сменят имената.

- Това сме го чували по време на прехода. Особено в началото: че ДПС и лично Ахмед Доган е гарант за етническия мир. Този мит обаче сега рухна. Когато се обръщаме назад ние виждаме толерантността в българското общество от страна на различните етноси, а не гаранта за мира Доган.

- Идва ли краят на прехода? Виждаме, че и в БСП има конфликти. А в ГЕРБ ще има ли разцепление и разпад, при положение че засега са най-монолитната партия?

- ГЕРБ наистина са най-стабилната партия от гледна точка на единство и на ясно поставени цели. Те казват: ние сме за Шенген, за стабилизация, за еврозона. В проучванията се очертават със сериозна преднина за първото място след вота на 27 октомври. Но големият проблем пред ГЕРБ е, че няма стабилни партньори. Вдясно има процеси, които водят до разкол. Видяхме, че едва се събра коалицията ПП - ДБ. Вляво не може и да се говори за партньорство. В центъра процесите също са дестабилизирани. Така, че ГЕРБ са изправени пред угрозата да няма с кого да управляват. 

- Има ли риск от криза на държавността в България? Делян Пеевски заяви, че Русия прави всичко, за да превземе България и той няма да позволи да се реализира президентския проект на Радев.

- Най-големият риск пред държавността ни е да бъдем отклонени от големия път, по който сме тръгнали преди повече от 30 години - ясната интеграция в ЕС и НАТО. В момента се правят алтернативни опити от кръгове, свързани с Кремъл. Там се създава създава идеята за Евразия. Виждате лидера на "Възраждане", който се завърна от Москва. Той говори за друга обща валута а не за еврото, говори за БРИКС. Говоренето все повече се засилва. 

- Геополическата битка ли е причината ПП-ДБ да искат имунитета на Делян Пеевски. Възможно ли е и те да залитат към орбитата на Костадин Костадинов, разчитайки на показания на Цветан Василев? 

- Това е тест, върху който ПП-ДБ ще изградят цялата си предизборна кампания. Но нека оценим случващото се като наблюдатели. Да, ПП-ДБ разчитат на Цветан Василев. Това е човек, който е доказано свързан с руските олигарси. И се крие в държава, която е в тясно сътрудничество с режима на Путин. Той е в Сърбия и е извън територията на ЕС. Струва ми се, че се изгражда една стена около него в момент, в който той е атакуван от Делян Пеевски. Има нещо в политическия синхрон между ПП-ДБ и президента Радев. 

В момент, в който държавата ни е изправена пред геополитически опит да бъде отклонена от основния си евроатлантически курс, някак си либералната коалиция работи с прокремълски тези. Иначе няма нищо лошо всеки в тази държава да си получи заслуженото, но без това да води до изграждане на политически мнозинства. Идеята да се състави анти Пеевски мнозинство в парламента напомня на  разделителната линия анти ГЕРБ. Трябва да се бяга от всякакъв вид проруска политика. Защото е много съмнително да изградиш проевропейско парламентарно мнозинство, разчитайки на показанията на Цветан Василев. Така, че трябва да се внимава какво предлагат като обединение от либералната коалиция. 

- Доколко това е свързано с предстоящите избори за президент на САЩ на 5 ноември?

- Всичко е свързано. Ние сме малка държава, но с много ясен ориентир към западната демокрация. В геополитически план светът е разтърсен. Нашата вътрешна политика е отражение на световните проблеми. Но никой няма право да се заиграва със съдбата на България.      
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
мечо
преди 1 седмица

Защо никой не признава, че тези проблемни 4 години "умните бългъри" дължим на размахания юмрук на дясната ръка на "добронамерения президент".

Откажи