Брендо засенчи Тарантино

Седмица на изненадите и обратите

Брендо засенчи  Тарантино | StandartNews.com

Към шоуто на Банев се добави и мистерията с Ружа Игнатова 
 

Понеделник, 24 юни - Еньовден, 7,30 ч. 
В прохладната понеделнишка утрин двама души с бодра крачка приближават вратите на Централния софийския затвор в квартал "Банишора". Единият - късо постриган и с тъмни дрехи, носи огромен черен сак. Към тях се приближава журналист от Бургас, който случайно се разхожда рано сутринта покрай затвора с микрофон и телефон, приготвен за заснемане на клипче. "Извинете, вие не сте ли Брендо", пита репортерът. "Да, аз съм Евелин Банев", отговаря мъжът със сака. "А какво правите тук", любопитства журналистът. "Питайте адвоката ми", посочва подстриганият мъжа с черната тениска до него. 

С този сюжет, достоен за филм като "Криминале" на Тарантино, започна Седмицата на изненадите и обратите. Небрежната поява пред затвора на издирвания от Интерпол с червена бюлетина Евелин Банев-Брендо, сочен за кокаинов крал от световна величина, заедно с адвокат Петър Зафиров от Бургас, моментално стана топ тема на всички медии и хвърли в смут и потрес МВР, прокуратурата и службите. Полицаите пред входа на зандана, от които осъденият в три държави Брендо поиска разрешение да влезе зад решетките, за да си изтърпи присъдата, трескаво се засуетиха в чудене какви точно процедури се изпълняват при подобни случаи. "Редът за влизане в затвора не е такъв", промълви с пресъхнали усни човекът зад вратата, чудейки се дали някой не му е спретнал номер или "скрита камера" и вече се превива от смях зад ъгъла. 

Докато чиновниците в службата "Изпълнение на наказанията" трескаво прелистваха правилниците, за да не пропуснат някоя алинея за третиране на доброволния затворник, в МВР панически ровеха в компютрите, за да намерят отговор на въпроса, който всички започнаха да задават: 

  • Как Банев е влязъл в България?

Уви, от подобно събитие не бе открита документална следа. Както беше и с издирвания брат Галев - Ангел Христов, за който се разбра, че е в къщата си в село Ресилово, когато го намериха там умрял през юни 2023 г. Една от версиите тогава бе, че е влязъл у нас през зелена граница, по канал за бежанци. 

Засега не е ясно откога е в България и Брендо, който се е легитимирал пред охраната на затвора с изтекла лична карта. 

Късно в четвъртък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че последното официално отразено преминаване на Евелин Банев-Брендо през граничните контролно-пропускателни пунктове на България е на 13.07.2013 година. Тогава той е конвоиран от Италия във връзка с участие в наказателно производство. След тази дата не са налични данни за пътуванията му, каза Стоянов. От думите му стана ясно, че през октомври 2016 г. Брендо е подал заявления за издаване на нова лична карта и нова шофьорска книжка, като такива са му били издадени със срок на валидност до 2026 година.

Някои допускат, че Брендо може изобщо да не си е тръгвал от страната, подобно на боса на италианската мафия Матео Месина Денаро, който си беше в родния Палермо през всичките 30 години, докато карабинерите и службите го издирваха. Паметливи журналисти  пък припомниха друг епизод от шоуто на Банев - как се е появил при кмета на белослатинското село Тлачене с анцуг и куче, след като е ходил в гората да търси трюфели. 

"Беше един ден в началото на пролетта през 2022 г. Към края на работния ден дойдоха мъже с анцузи, кубинки, шапки и куче. Казаха, че са ходили за трюфели, но поискаха да си направят пълномощно, защото им трябвало. Гледах му личната карта, подписа се пред мен, но нищо не знам за този господин, после научих. Няма как да го познавам. В документите му не пише "Брендо", разказа тогава кметът на Тлачене Тошко Сашов. Оказа се, че той е заверил подписа на Брендо на пълномощното за адвокат Силвия Найденова, която го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение и присъдите му в Италия и Румъния. 

Банев изчезна малко след като получи 6 години затвор за пране на пари през 2018 г. Тогава той беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора. Румъния вече го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата "Кокаинови крале".

Присъдата в България е заради това, че между 17 октомври 2002 г. и 30 май 2005 г. на територията на България, Великобритания, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия Банев е участвал в организирана престъпна група, създадена за финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити чрез трафик на наркотици.

Но освен забавлението с първокласното му шоу, голямата интрига е 

* защо точно сега Брендо реши да влезе в затвора

По въпроса се появиха куп версии. Една от тях са връзките му с картели в Колумбия. "Там и най-малкото нарушение се наказва. Не се плаща с пари, а с кокаин. И в Антарктида да се намирате, ще ви намерят", заяви пред БТВ криминалистът Иван Савов. По думите му, Брендо е фосил - един от последните големи играчи от времената на бурния преход. Замесен с финансови далавери още с някогашната банка "Биохим" - пране на пари. "Обикновено, за да тръгне кариерата на такъв човек, някой го дърпа. Малко са хората, които се самодоказват", обясни Савов. Той предполага, че човекът, който го е "дръпнал" навремето, е Доктора. 

Втората версия е, че хора като него често се съгласяват да сътрудничат на "братски нам служби". "Като настъпиш интересите на едните и другите, какво правиш - идваш си вкъщи. Ако този човек действително е станал агент на някоя служба, те го пазят", каза Савов. 

Той посочи, че има и други случаи на хора, които се издирват и се знае къде са, но службите не ги търсят. "Другия брат Галев в Македония има една хасиенда и си ходи честичко там. Но никой не се занимава с това. Подобни неща не са свързани с политическата система, а със споразумения с големи служби", обясни криминалистът.

Според адвокат Димитър Марковски, това е един много добре премислен ход. "Вътре в затвора охраната е много сериозна. Много трудно може да се пробие, за да може някой да бъде ликвидиран. По-добре в затвора жив, отколкото свободен, но мъртъв", посочи Марковски. И разкри един малко известен факт: "Когато са правили реализацията на г-н Банев, в колата му са открити секретни документи от делото "Кокаинови крале", което се е водило на територията на Италия. Няма да е пресилено да се каже, че това е човек легенда, с контакти и влияние. Явяването му в затвора означава, че той ще започне да изтърпява българската присъда - 6 години. В процеса на това изтърпяване ще се инициират процедури по изтърпяване на две европейски присъди. Най-голямата му присъда - 20 години в Италия. Тя трябва да бъде намалена от българския съд. След това той може да събере присъдите. Ако се дръпне чертата, при едно добро поведение, до около 5 години има право да кандидатства за предсрочно освобождаване", заяви Марковски.

Каква всъщност е причината за необичайното желание на Брендо да влезе доброволно в затвора - може да разберем, а може и това завинаги да остане скрито в дълбините.

Но случайно съвпадение или не - точно в Седмицата на изненадите и обратите изплува още една мистерия - свързана с 

  • пирамидата "OneСoin" и криптокралицата Ружа Игнатова

Тя е издирвана в цял свят и е сочена за един от най-големите финансови престъпници в модерната ни история. Последно е видяна през 2017 година, когато хваща самолет от летище София до Атина.

"Правителството на САЩ обявява награда до 5 млн. долара за информация, която да доведе до арест и/или осъдителна присъда за криптокралицата Ружа Игнатова", обяви дипломат номер 1 на САЩ в София Кенет Мартен по време на  безпрецедентно съвместно изявление в сряда с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев.

По данни на САЩ жертвите на Игнатова са се разделили с над 4 млрд. долара. По-късно на сайта на Държавния департамент се появи съобщение с инструкции: "Ако имате информация, свържете се с ФБР през Telegram: @RujaReward, Signal: @RujaReward.01, или онлайн на tips.fbi.gov. Ако сте извън САЩ, можете да посетите най-близкото посолство или консулство. В САЩ можете да се свържете с местния офис на ФБР".

Съвместното разследване на ФБР, ДАНС и прокуратурата ще проследява трансфери на парите й, както и дали са изпирани през България. Предстои е да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, като освен наказателната санкция, ще се предприемат действия за конфискация за незаконно придобито имущество на средствата за ръководената от нея финансова пирамида OneCoin.

През 2022 г. Ружа Игнатова е включена в списъка с десетимата най-издирвани престъпници на ФБР.

Къде е днес тя - не е ясно. Според едни, криптокралицата си живее на някой гръцки остров с лице назаем и необезпокоявано се разхожда из Балканите. Според други, отдавна е станала храна на рибите.  

Но дали пък един ден няма да се изненадаме от реплика пред някоя институция: "Добър ден, аз съм Ружа Игнатова..." 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай