4 предимства за Тръмп, Камала го цака с Путин

4 предимства за Тръмп, Камала го цака с Путин | StandartNews.com

По-малко от месец преди изборите в САЩ, надпреварата между Доналд Тръмп и Камала Харис се превръща в тежка схватка, чиито изход няма да е известен до последния момент. Накъде ще се наклонят везните в оставащите дни от горещия политически октомври?

Битката за Белия дом все още изглежда в задънена улица, както на национално ниво, така и в колебаещите си щати (swing states), които са истинско бойно поле. Победата може да бъде решена в последните седмици - от всеки нов гласоподавател, който се е включил.

"Във всяка изключително близка надпревара, в която електоратът е разделен почти поравно, разлика от процентен пункт или два може да бъде решаваща", предупреждава в интервю за Би Би си Дейвид Грийнбърг, историк в университета Рътгърс, САЩ. 

Партийните стратези са съсредоточени върху това как да спечелят дори амлко гласове, но с решаващо предимство. Но в същото време неочаквани събития, извън техния контрол, могат да доведат до неочакван обрат, който да преобърне кампанията в последните три седмици, смята още той.

Факт е, че през годината вече се случиха големите политически сътресения - Тръмп, който оцеля при два опита за убийство, Джо Байдън, който отпадна от надпреварата в полза на Камала Харис. 

Вярно е обаче и това, че ако нещо значимо се случи сега, то едва ли ще остави време за възстановяване. Всяка грешна стъпка ще бъде фатална. 

През последните десетина дни няколко събития дадоха 4 предимства на Тръмп и 2 - за Харис. Вси чки те могат да се превърнат в перфектната политическа буря до заветната дата 5 ноември.

Първата потенциална политическа буря започна с природен катаклизъм. Ураганът Хелийн премина през два ключови за изборните битки щата миналата седмица - Джорджия и Северна Каролина. Очаквано,хуманитарната катастрофа със стотици жертви стана голям политически проблем. Докато гостуваше в Джорджия, Камала Харис се опита да даде кураж на хората и да обещае дългосрочна помощ.

По време на посещение там обаче бившият президент беше безпощаден. Той заяви, че американците губят средства за спешна помощ, защото парите се изразходват за подпомагане на мигранти. И макар администрацията на Байдън да обвини републиканците, че разпространяват "дръзки лъжи", това ни най - малко не утеши милионите пострадали от бедствието. Напротив, недоволство на избирателите от частичните усилия на властите за възстановяването  потенциално може да реши в полза на Тръмп резултата в два от най-внимателно наблюдаваните щати в страната.

На много хиляди километри от опустошения от бурите американски югоизток, изострения военен конфликт в Близкия Ицток продължава да цъка като бомба върху американската политика. Войната в Газа се разгоря до регионален пожар, след мащабната акция на израелските сили  срещу Хизбула в Южен Ливан, а после - и след изстреляните стотици ракети от Иран срещу Израел.

Въпреки че Камала Харис претендира да е кандидат на промяната, тя не се дистанцира от настоящата администрация, когато става въпрос за политиките на САЩ и твърдата подкрепа за Израел. Надеждите за какъвто и да било вид предизборно прекратяване на огъня в Газа изглеждат днес почти нулеви ни, а Белият дом единствено се опитва да гарантира, че неизбежният израелски отговор на иранския удар няма да доведе до тотална война.

"Не вярвам, че ще има тотална война", каза президентът Джо Байдън. "Мисля, че можем да я избегнем. Но ни чака още много работа", опита се да успокои той. 

Войната има своите последици за демократите независимо, че за голяма част от американските избиратели външната политика не е определяща. Ангажиментът на Харис да продължи да доставя оръжие на Израел обаче е сериозен проблем за два ключови сегмента от изборната маса на Демократическата партия - американците от арабски произход в щата Мичиган, който партията трябва да спечели на всяка цена, и младите избиратели в университетите, където антивоенните протести са на крачка да започнат отново.

Конфликтът в Близкия изток обаче има много по-тревожна страна и тя е икономическата. Споменаването на Байдън за възможността Израел да атакува ирански рафинерии вече доведе до скок на цената на петрола. Ако има нещо, към което американските потребители са най- чувствителни, това са именно цените по бензиностанциите. Затова и потребителите лесно могат да решат битката за Белия Дом. В полза на Тръмп.

Основният икономически коз за демократите са добрите икономически данни от последните месеци. Те показват стабилен растеж на работните места през последните няколко месеца и ниво на безработица, спаднало до 4,1%.

Според Дейвид Грийнбърг обаче притесненията на гласоподавателите относно икономиката се простират по-далеч от последните данни за заетостта. 

"Когато хората се оплакват от икономиката, това, от което всъщност се оплакват, е дългосрочният провал в определени части на страната - деиндустриализираните общности в селските райони на Америка", казва той и уточнява, че това са райони на страната, които страдат дори при добро общо състояние на икономиката. През по-голямата част от изборния сезон Тръмп се справяше по-добре от Харис, когато гласоподавателите бяха питани за кого от двамата смятат, че би свършил по-добра работа по отношение на икономиката. Това показа и скорошно проучване на Си Ен Ен . Опонентите му се стремят да минимизират това предимство. Те цитират друго проучване - на Cook Political Report, според което в колебаещите се щати двамата кандидати са изравнени по отношение на това кой би бил най-добрият в справянето с инфлацията.

Сянката на стачките

Макар и трудно, демократите овладяха стачката на пристанищните работници, която затвори за кратко критично важни портове по Източното крайбрежие и Мексиканския залив за първи път от 50 години насам. Спорещите страни се съгласиха да се върнат на масата за преговори през януари, а пристанищата бяха отворени отново, за да не се нарушат веригите за доставки и да няма повишаване на потребителските цени в седмиците преди изборите. Но със заемането на позицията на синдикатите, демократите за пореден път се изправиха срещу работодателите. И не е ясно дали в оставащите дни няма да пламне друг икономически конфликт, който да предреши изборите в полза на бившия президент, известен с твърдата си дясна политика.

ПРизракът на Капитолия и Путин

И ако Тръмп печели на полето на икономиката, демократите го удриха двойно по слабото място - защитата на демокрацията. Поведението му по време на атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. отново попадна в центъра на вниманието, когато федерален съдия публикува документ от специалния прокурор Джак Смит, в който се очертават доказателства срещу Доналд Тръмп в обвинението му за опит да отмени изборния резултат от 2020 година.

Документът, в който се твърди, че бившият президент не трябва да получи президентски имунитет от наказателно преследване, съдържа нови подробности за думите и действията на Тръмп, довели до бунта на Капитолия, извършен от негови поддръжници.

Скорошно проучване на Си Ен Ен показва, че избирателите предпочитат Харис пред Тръмп по въпросите на "защитата на демокрацията" с 47% на 40% - така че всичко, което подновява вниманието към хаотичните последни седмици от президентството на Тръмп, може да бъде в полза на кандидатката на Демократическата партия.

Вторият удар дойде от американския журналист Боб Удуърд. Той заяви, че кандидатът за президент Доналд Тръмп е разговарял с руския президент Владимир седем пъти, откакто е напуснал поста си в началото на 2021 г. Твърди също така, че като действащ президент на САЩ той лично е изпратил на Путин тестове за COVID-19.

Това е станало в началото на пандемията от коронавирус, когато тези тестове били дефицитни в САЩ. Путин пък го бил посъветвал да запази всичко в тайна, тъй като това можело да навреди политически на Тръмп.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече да е имало телефонни разговори между Путин и Тръмп. Той обаче потвърди за Ковид тестовете, припомняйки, че през 2020 г. Русия е доставила на САЩ медицинско оборудване и защитно облекло, пише DW.

Камала Харис светкавично се включи в новата акция и публикува в платформата Х компилация от видеа с Доналд Тръмп и Путин.

"Докато американците бяха болни и оставени без достъп до животоспасяващи Ковид тестове, какво правеше Доналд Тръмп? Той тайно пращаше такива тестове на Владимир Путин, написа тя.

Най-вероятно това е атака срещу Тръмп, която тепърва ще се разгаря до изборите. Нейната цел е да се обвини Тръмп, че е твърде близък до шефа на Кремъл е че е действал в интерес на Москва. Заедно с това ще се изказват опасения, че едно споразумение за прекратяване на войната в Украйна от Тръмп може да означава големи отстъпки пред Москва.Следователят Робърт Мюлер заяви, че кампанията на Тръмп се е опитала да прикрие контактите си с руски агенти и че Тръмп лично е правил всичко възможно да възпрепятства разследването. Бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Х. Р. Макмастър разкри, че докато е бил в Белия дом, почти не е било възможно да се води критичен диалог с Тръмп относно политиката му спрямо Русия, а той е бил умело манипулиран от Путин.

  • Октомврийските изненади могат да се превърнат в перфектна политическа буря за изборите в САЩ
  • Ураганът, цената на петрола и стачките отливат гласове от демократите. Атакуват с мощна акция

     
    • Ураганът Хелийн
    • Нови битки в Близкия изток
    • Стабилен дългосрочен растеж 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай