Мъск скочи на Европейската комисия

Обвини ЕС в тайна сделка

Мъск скочи на Европейската комисия | StandartNews.com

Европейската комисия предложи на социалната мрежа X  "незаконна и тайна" сделка, обяви на страницата си в X милиардерът и собственик на социалната мрежа Илон Мъск.

"Европейската комисия предложи незаконна и тайна сделка: ако тайно и без да информираме никого цензурираме изявленията, те не биха ни глобили", пише той.

Изказването на Мъск идва ден след като еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заплаши социалната мрежа X с глоба за предполагаемо подвеждане на потребителите и нарушаване на правилата, установени от Европейския съюз.

Европейската комисия обяви, че социалната мрежа X на Илон Мъск се е превърнала в онлайн пространство за дезинформация и нелегално съдържание. На заседанието си в петък, Мъск официално бе обвинен, че чрез X не спазва законите за социалните мрежи в ЕС.

Едно от обвиненията е относно синьото тикче, което се дава на профилите, като гаранция за автентичност. Първоначално синият знак е създаден с цел да верифицира специални профили като тези на държавни институции, публични фигури и журналисти и така да се намали дезинформацията. Мъск обаче промени това, позволявайки на всеки да си закупи такова синьо тикче. Естествено, тази опция веднага бе "прегърната" от злонамерени потребители и се появиха фалшиви профили на Хилари Клинтън, Дж.К.Роулинг и много други.

Платформата я грози солидна глоба в първото дело по DSA (Digital Services Act) - закон, чиято функция е да следи за токсично и нелегално онлайн съдържание или дигитални алгоритми.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Габрово
преди 1 месец

С цензурата напред към нови хоризонти!

Откажи