Затвор за миене с питейна вода! Вижте къде се случва

В момента язовирите в страната са пълни само до 39% от обема им

Затвор за миене с питейна вода! Вижте къде се случва | StandartNews.com

Всеки в Кипър, който мие колата или терасата си с питейна вода, е заплашен от наказание затвор. Министерството на земеделието и околната среда обяви, че затяга санкциите за разхищение на ценния ресурс като част от мерките за справяне с водната криза в страната, предаде БНР.

Използването на питейна вода за почистване на автомобили, балкони, дворове, тротоари се смята за престъпление в Кипър и се наказва със затвор до 3 месеца или глоба до 513 евро, или и двете заедно, предупреди екоминистерството.

В специално изявление то подчерта, че заради продължаващото засушаване и драстично ниските запаси в язовирите, пристъпва към налагането на най-строгите санкции по Закона за опазване на водите. С него се забранява използването на питейна вода за други цели – като миене на коли или освежаване на терасите и дворовете за разхлаждане в горещините.

Местните, здравните, еко властите в Кипър призоваха обществото да пести вода по всякакъв начин, тъй като „всяка капка е ценна“. Водният борд на Никозия изпрати специално писмо до всички свои абонати със съвети за икономии.

Кипър е в критична ситуация на недостиг на вода заради малкото валежи през тази година и екстремно високите температури.

В момента язовирите в страната са пълни само до 39% от обема им. В някои от тях запасите достигат едва 15-20%, което е под нивото на безопасност.

Заради повишените нужди правителството одобри през тази седмица извънреден допълнителен фонд от 58 млн. евро  за закупуване на вода от инсталациите за обезсоляване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай