Вучич с мрачна прогноза: Знам какво ще стане в света

Подготви сърбите за нещо страшно

Вучич с мрачна прогноза: Знам какво ще стане в света | StandartNews.com

Сърбия трябва да бъде подготвена за труден период в Европа и света, който ще настъпи преди края на тази година, заяви президентът Александър Вучич в Деня на Министерството на вътрешните работи.

Държавният глава подчерта, че при липса на стабилност и сигурност е необходимо да се планират бъдещи стъпки, според сайта на сръбския лидер.

„Знам какво ще стане в света. Знам, че ситуацията ще бъде много по-трудна и за нас, затова е важно да съхраним и осигурим всички резерви, с които разполагаме, и да се подготвим за този период.

Колкото и да е трудно в Европа и света, всеки сантиметър от сръбската земя трябва да е в безопасност", каза още Вучич.

САЩ и европейските страни отдавна работят за дистанцирането на сръбския президент Александър Вучич от руския му колега Владимир Путин, съобщи снощи "Файненшъл таймс", цитирайки западен дипломат.

Според него ключовата роля за това е отредена на посланика на САЩ в Сърбия Кристофър Хил, който пристигна в страната месец след началото на войната в Украйна.

"Всички очакваха Хил да се скара с Вучич, но единствената му цел беше да дистанцира Белград от Москва. Той успя. Вучич не се е срещал или дори не се е обаждал на Путин от много години. И, разбира се, възниква въпросът за доставката на оръжие, което в крайна сметка се озовава в Украйна", каза източникът.

Преди дни сръбският президент заяви, че на фона на предстоящите промени в света е необходимо да си сътрудничи както със Запада, така и с Изтока. По-късно призна, че част от оръжията, произведени в страната, могат да се окажат в Украйна.

Анализатори отбелязват, че за Запада намирането на подкрепа за Украйна е станало по-важно от тласкането на Вучич към демократични реформи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай