Нова микродържава в Европа. По подобие на Ватикана

Офанзива на бекташите, Баба Монди я оглавява

Нова микродържава в Европа. По подобие на Ватикана | StandartNews.com

Мюсюлманският духовник, който се готви да ръководи това, което, ако всичко върви по план, ще стане най-малката държава в света, има спокойни планове за малката нова държава.

Неговата очаквана мюсюлманска държава в Тирана, столицата на Албания, ще бъде суверенен анклав в стил Ватикана. Духовникът ще позволи алкохола, ще позволи на жените да носят каквото искат и няма да налага правила за начина на живот.

„Бог не забранява нищо; затова той ни даде умове“, каза духовникът Едмонд Брахимай, известен на последователите като Баба Монди, обяснявайки как възнамерява да управлява парцел от 0.11 квадратни километра, който Албания иска да превърне в суверенна държава със собствена администрация, паспорти и граници.

Албанският премиер Еди Рама казва, че в близко бъдеще ще обяви плановете за микро държавата, която ще се нарича Суверенна държава на Ордена на Бекташите.

„Всички решения ще бъдат взети с любов и доброта“, каза Баба Монди, 65-годишен, бивш офицер от албанската армия, който е почитан от милиони по света с официалната си титла Негово Светейшество Хаджи Деде Баба. Той е върховният лидер на бекташите, шиитски суфийски орден, основан през 13 век в Турция, но сега базиран в Албания.

В интервю министър-председателят каза, че целта на новата държава е да насърчава толерантна версия на исляма, с която Албания се гордее. „Трябва да се грижим за това съкровище, което е религиозната толерантност и което никога не трябва да приемаме за даденост“, каза той. Една явно умерена ислямска микродържава, продължава министър-председателят, ще изпрати послание: „Не позволявайте стигмата на мюсюлманите да определя кои са мюсюлманите“.

Територията на предложената нова ислямска държава е комплекс в жилищен квартал с ниски наеми в източна Тирана. Това е само една четвърт от размера на Ватикана, в момента най-малката държава в света, управлявана от папата, абсолютен монарх.

Баба Монди каза, че „размерът няма значение“, добавяйки: „Нямам нужда да бъда диктатор“, въпреки че призна, че единственото значително ограничение на властта му ще бъде Бог. След като вдигна наздравица за посетителите с ракия. "Само Бог", каза той, "не прави грешки."

Считани за еретици от много консервативни шиити и сунити и подложени на вековно преследване в мюсюлманските земи, бекташите са били сила в Албания и съседните страни като Косово и Македония след завладяването на Балканите от Османската империя през 14-ти и 15-ти век, припомня Гласнюз.

Изповядващите бекташизма изиграват важна роля в националистическото пробуждане на Албания срещу турското управление, насърчавайки спокойна версия на исляма, която помогна да се сплотят големите мюсюлмански и християнски общности в страната зад светската кауза за независимост, пише TheNewYorkTimes.

Екип от правни експерти, включително международни адвокати, изготвя законодателство, определящо суверенния статут на новата държава в Албания. Това ще трябва да бъде одобрено от парламента, контролиран от управляващата Социалистическа партия на Рама. Не е ясно кои страни ще се съгласят да признаят суверенитета на Бекташите, ако има такива.

Засега Рама, непрактикуващ римокатолик, каза, че само няколко от най-близките му помощници знаят за плана и съюзници в НАТО като Съединените щати не са били консултирани.

Иран най-вероятно няма да признае новата държава. „Иранците са честно казано последната ми мисъл“, каза г-н Рама, отбелязвайки, че Албания прекъсна дипломатическите отношения с Иран през 2022 г., след като го свърза с кибератака срещу албанското правителство и банкови мрежи.

Баба Монди отдавна води кампания срещу екстремизма. След като ислямистки бойци убиха 12 души при атака през 2015 г. срещу френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo, лидерът на Бекташи пътува до Париж заедно с Рама, за да се присъединят към марша срещу тероризма.

Той каза, че новата държава на Бекташи може да се нуждае от малка разузнавателна служба, „защото и ние имаме врагове“, но няма да има армия, гранична охрана или съдилища. Подробности като това кой ще има право на паспорти все още трябва да бъдат уточнени, добави той, но цветът на паспорта е решен: зелен, важен цвят в исляма.

„Ние заслужаваме държава“, каза Монди, „Ние сме единствените в света, които казват истината за исляма“ и „не го бъркайте с политиката“. 

Не е ясно колко вярващи бекташи има по света и дори техният брой в Албания е обект на много различни оценки, вариращи от само няколко процента от населението на страната, което е под три милиона, до многократно повече. Баба Монди каза, че около половината от цялото население са бекташи, а останалите са сунити, католици, православни християни и евангелски християни. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай