Влиятелни световни лидери реагират предпазливо на оттеглянето на Байдън

В Москва очакват все още много да се промени преди изборите през ноември

Влиятелни световни лидери реагират предпазливо на оттеглянето на Байдън | StandartNews.com

Лидери от цял свят реагираха предпазливо на новината, че президентът Джо Байдън се оттегля от борбата за нов мандат в Белия дом, като вместо това избраха изявления на съпричастност към лидер, достигнал върха на властта, а в крайна сметка постигнал смиреност пред действителността, пише „Ню Йорк таймс“.

Някои се прощават с Байдън, като възхваляват наследството на американския президент. Други хвалят смелостта, която според тях е необходима, за да се оттегли той от властта. Но има и такива световни лидери, които изразяват безпокойство по отношение на решението на Байдън да не се кандидатира за преизбиране.

„Стискам палци на САЩ от демократичното състезание на двама силни и равни кандидати да излезе добър президент“, обяви премиерът на Чехия Петр Фиала.

В Германия, където антипатията на бившия президент Доналд Тръмп към НАТО и донякъде неясната позиция по руската инвазия в Украйна повишиха загрижеността, канцлерът Олаф Шолц посочи рязко различния подход на Байдън спрямо изолационистките наклонности на Тръмп. „Благодарение на Байдън трансатлантическото сътрудничество е тясно, НАТО е силна и САЩ са добър и надежден партньор за нас“, каза Шолц в изявление.

В Полша премиерът Доналд Туск похвали Байдън за това, че „направи света по-безопасен, а демокрацията и свободата по-силни“, включително като реши да не се кандидатира за втори мандат. „Знам, че сте се ръководили от същите принципи, когато обявихте последното си решение – може би най-трудното в живота ви“, каза той.

Чуждестранните лидери не нагазиха директно в тресавището, пред което сега е изправена Демократическата партия, като прикриха всички опасения, които имаха след бомбеното съобщение, и вместо това избраха поздравления и изявления на съпричастност към 81-годишния президент.

Киър Стармър, новоназначеният британски министър-председател, каза, че уважава решението. „Знам, че както е правил през цялата си забележителна кариера, президентът Байдън е взел решението си въз основа на това, което смята, че е в най-добрия интерес на американския народ“, посочи той.

Испанският премиер Педро Санчес го нарече „страхотен жест от велик президент“, а Байба Бразе, външният министър на Латвия изрази „най-голямо уважение“ за „това трудно решение“.

Норвежкият премиер Йонас Гар Стор, говорейки пред Ройтерс, отбеляза, че американският президент „оправдава решението, като казва, че иска да постави страната пред собствения си интерес“ и това „предизвиква голямо уважение“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че уважава „трудното, но силно“ решение на Байдън и му благодари за неговата „непоколебима подкрепа за борбата на Украйна за свобода“.

Външният министър на Италия Антонио Таяни изглежда търси балансирано решение. „Трябва да гледаме с голямо спокойствие на САЩ, велика страна, която е приятел“, каза той. „Ще работим добре с който и да е следващият президент, независимо дали Тръмп или Харис.“

Решението на Байдън предизвика предвидимо по-малко ентусиазиран отговор от страна на Русия, която редовно и рязко осъжда американската военна подкрепа за Украйна във войната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че постигането на целите във войната е по-важно за Русия от резултатите от американските избори. Той каза, че „все още може да се промени много“ преди вота през ноември. „Трябва да имаме търпение и да видим какво ще се случи след това“, отбеляза Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай