В Румъния побесняха! Искат нова държава на Балканите

В която сме замесени и ние

В Румъния побесняха! Искат нова държава на Балканите | StandartNews.com

Нови емоции, свързани с членството ни в Шенген.

Румънски икономист предлага създаване на мини-Шенгенско пространство между Румъния и България.

Според Раду Некита това би намалило проверките наполовина и би премахнало митническите формалности и разходите за компаниите от двете страни на Дунав.

Пред румънския вестник "Адевърул" експертът, който е преподавател във Факултета по европейски науки в университета Бабеш-Боля и съавтор на изследването "Съживяване на единния пазар през следващите 30 години", търси причините за блокирането на Румъния за Шенген, уточнява БТА. 

"Австрийският избирател проявява невежество и ксенофобия, когато вярва на политиците, които му казват, че задържането на Румъния извън Шенген ще го "защити" от емигрантите. 

Да кажеш "не" на Румъния е най-евтиният и лесен начин да спечелиш малко гласове", твърди Раду Некита.

Той определя като несъстоятелни опасенията, че имигрантите идват през Румъния.

"Има карта, официално направена от Фронтекс, от европейските власти, която показва, че миграционните потоци, миграционните пътища заобикалят Румъния. По-голямата част от имигрантите идват през Испания, Италия и Гърция", обяснява Раду Некита.

Той уточнява, че тези, които влизат в Гърция, предпочитат да минат през две-три държави, които дори не са в Европейския съюз (ЕС) - минават през Северна Македония, през Черна гора, през Босна, след което влизат през Унгария или Хърватия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
оук
преди 3 месеца

ЕС е търговската федерация от Star Wars

Откажи
Димитров
преди 3 месеца

Да си поделим Северна Маледония

Откажи
Вълчо
преди 3 месеца

Съюз с Румъния е сбъднати мечта от времето на късно средновековна България. Той има плюсове и минуси. Големият плюс е единно икономическо пространство с доста опции. Големият минус - Румъния играе по свирката на САЩ, а необузданияг национализъм и териториалните претенции скоро най-вероятно ще доведат до война с Русия, в който ние можем да се окажем също потърпевши. Румъния има етнически проблеми, по-тежки от тези у нас, което може да ни сблъска с Унгария, а ние нямаме полза от това. Управляваще в Букурещ са с немско самосъзнание, т.е. ще трябва да се съобразяваме и с Берлин. Поради тежкото наследство от румънският окупационен режим 1813- 1940 г., добруджанци ще срещнат идеята на нож и никакви межави европейски ценности и усещания няма да ги убедят. Единственият вариант е съюз, под някаква форма, но всики да запази целостта и независимостта си!

Откажи
Кумчо
преди 2 месеца

Чети статията ве Байно Вълко кой ти говори за обща държава че и със Северните Цигани ние нашата неможем че и още една че и с цигани?! Доброжанци чисто физически не останаха а тези които имаше си говореха на румънски от омраза към Поробителя си! Къде видя Германци в Бюкарест? Иначе ако Мамалигоциганите ти чуят идеята ще ударят дирници в небето щото Българите сме най желания народ от държавите комшийки без проблем ставаме гърци сърби и т н повече от тях а по инатестите като Левски и Ботев просто емигрират! Вълю такъв!

Откажи
PASCU
преди 2 месеца

Добър вечер! Аз съм румънски гражданин, но с български предци, които са се изселили в Румъния преди 200 години. Не разбирам защо казвате за Румъния, че има цигани от север, като се има предвид, че при преброяването от 2011 г. Румъния има процент от 3% граждани от ромски етнос в сравнение с България, която при преброяването от 2011 г. има процент 4,9 % граждани от ромски етнос.

Откажи