Шок в Израел! Военният кабинет се разпадна, искат избори

Бени Ганц обвини премиера Бенямин Нетаняху, че от политически съображения пречи на вземането на стратегически решения

Шок в Израел! Военният кабинет се разпадна, искат избори | StandartNews.com

Източник: Х

Държавата Израел изпадна в правителствена криза, тъй като Бени Ганц (на снимката горе) - лидер на опозиционната формация "Национално единство" и най-популярен политик в страната според последните допитвания, обяви, че напуска военния кабинет, който бе сформиран непосредствено след нападението на "Хамас" преди 8 месеца.

Мотивирайки оставката си, Ганц обвини премиера Бенямин Нетаняху, че от политически съображения пречи на вземането на стратегически решения, и го призова да свика предсрочни избори.

"Нетаняху ни пречи да напреднем към истинска победа. Ето защо днес напускаме извънредното правителство с натежало сърце, но с пълна увереност", каза Ганц на предавана по телевизията пресконференция.

Оставката на Ганц беше очаквана, откакто той даде на консервативния премиер краен срок 8 юни, за да излезе с ясна стратегия ден след това за Газа, където Израел провежда опустошителна военна офанзива срещу управляващата палестинска въоръжена групировка "Хамас".

Неговото напускане означава, че Нетаняху ще загуби подкрепата на центристкия блок, който помогна за разширяването на подкрепата за правителството в Израел и в чужбина, във време на нарастващ дипломатически и вътрешен натиск осем месеца след войната в Газа.

Първоначално се очакваше Ганц да обяви оставката си в събота, но оттегли изявлението след драматичното спасяване на четирима заложници от израелските сили.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай