Северна Македония гори! Хора и къщи в капана на пожарите

Един човек загина при огнените стихии в района на Куманово, съобщиха властите

Северна Македония гори! Хора и къщи в капана на пожарите | StandartNews.com

Източник: БНТ

Цялата източна част на Република Северна Македония гори. 12 села са в капана на пламъците, съобщава се за една жертва. От сутринта е започнала евакуация, предаде БНТ.

Общините Свети Николе, Пробищип, Куманово, Щип, Старо Нагоричане - всичко е в пламъци. Най-тежко е в района на Свети Николе, където изгоряха 40 къщи.

Евакуацията започна сутринта, но е затруднена, тъй като къщите са пръснати на разстояние. Военни хеликоптери се борят с пламъците, които вече унищожиха царевица и ориз в района на Овче поле. Огън се разгоря и в района на Дойран на гръцко-македонската граница. Там са опожарени три къщи, след като искра пламва в депо за отпадъци.

"Ако някой види подозрителна дейност на лица, които се движат на открито или в гора, моля веднага да дадете сигнал. Няколко пожара са предизвикани нарочно, но вчера установихме, че огънят е възникнал от искра на електрически жици. Отново отправяме искане към EVN да затегне контрола върху електропроводите", каза Стоянче Ангелов - директор на Националния център за управление на кризи в Република Северна Македония.

Един човек загина при огнените стихии в района на Куманово, съобщиха властите. Причината е задушаване. Гасенето на пожарите е затруднено от силния вятър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай