Разкриха коварен план на Путин! Вашингтон се тресе

Разширяващите се контакти на Москва със Северна Корея, Иран и Китай започват след нахлуването на Русия в Украйна

Разкриха коварен план на Путин! Вашингтон се тресе | StandartNews.com

Източник: KCNA

Сътрудничеството във военната сфера на Русия с Иран, Северна Корея и Китай се разшири до споделяне на чувствителни технологии, които биха могли да застрашат САЩ и техните съюзници дълго след края на войната в Украйна, според служители на отбраната и разузнаването на САЩ. Това пише "Уолстрийт джърнъл" в публикация, озаглавена "Как Путин възстанови военната машина на Русия с помощта на противниците на САЩ".

Скоростта и дълбочината на разширяване на връзките на Русия в областта на сигурността, включващи противници на САЩ, понякога изненадват американските анализатори на разузнаването. Според тях Русия и други страни са оставили настрана историческите различия, за да се изправят заедно срещу това, което виждат като доминирана от САЩ глобална система.

"В знак на по-тесни военни връзки руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун заявиха в Пхенян в сряда, че са подписали споразумение за оказване на взаимна помощ в случай на нападение срещу една от страните, описвайки отношенията като съюз между две авторитарни държави", пише вестникът.

Разширяващите се контакти на Москва със Северна Корея, Иран и Китай започват след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., когато първите неуспехи на бойното поле и западните санкции принуждават Русия отчаяно да търси нови източници на оръжие. Но договореностите прерастват в споразумения за съвместно производство, трансфер на технологии и работна ръка, които според официални лица подобряват дългосрочните възможности на Москва и потенциално тези на Техеран, Пхенян и Пекин.

"Войната на Русия в Украйна се подкрепя от Китай, Северна Корея и Иран. Те искат Съединените щати да се провалят. Те искат НАТО да се провали. Ако успеят в Украйна, това ще ни направи по-уязвими, а света - по-опасен", заяви неотдавна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Разширяващите се връзки в областта на сигурността между Русия и Северна Корея, Иран и Китай все още не са официален военен съюз, какъвто е Северноатлантическият пакт на Запада. Вместо това те включват поредица от двустранни обмени между Русия и всяка от останалите три държави.

"За Русия, Северна Корея и дори Китай всичко това е брак по сметка, основан на сближаване или съгласуване на интересите и целите в момента, а не някаква страстна романтична връзка", заяви неотдавна бившата служителка на ЦРУ и Белия дом Сю Мий Тери.

Независимо от това, първоначалните очертания на новата ос вече се появиха, като се забелязват признаци на по-засилено стратегическо и дипломатическо сътрудничество. Според западни официални лица и митнически данни Китай е в центъра на усилията за укрепване на търговските връзки с държави, подложени на американски санкции.

Според американски служители Китай е направил всичко възможно, за да избегне предоставянето на оръжия на Русия, което, както подчертава Вашингтон, би довело до санкции. Въпреки това Пекин е помогнал на руското отбранително производство да се възстанови по-бързо, отколкото американските разузнавателни агенции са очаквали, след първите неуспехи на Москва в Украйна и въвеждането на западните санкции, предназначени да попречат на Кремъл да получи достъп до оръжия.

Китай е доставил огромно количество оборудване с двойна употреба, включително металорежещи машини, микроелектроника за руската отбранителна промишленост, оптика за танкове и бронирани машини и турбодвигатели за крилати ракети. Той също така помага на Русия да подобри своите сателитни и други космически възможности за използване в Украйна.

"Те са много предпазливи, но са много близо до ръба. Правят всичко възможно, за да подкрепят руснаците, без да понасят никакви разходи", коментират служители от отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай