Путин звъни на Мохамед Бин Салман. Европа наостри уши

Сътрудничеството се разширява

Путин звъни на Мохамед Бин Салман. Европа наостри уши | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин е звънял тази вечер на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман Ал Сауд. По официални данни са обсъдили развитието на руско-саудитските отношения и сътрудничеството в рамките на ОПЕК+.

Според Кремъл, сред темите са били сътрудничеството в политическата, търговско-икономическата и енергийната сфера, както и осигуряването на стабилност на енергийния пазар.

"Двете страни високо оцениха постигнатото ниво на приятелски отношения между Русия и Саудитска Арабия, основано на принципите на взаимно уважение и зачитане на интересите на другата страна. Договорено е да се поддържат контакти на различни нива", пише ТАСС.

Дали обаче само това са били темите на разговора?

Факт е, че той се провежда дни след като Саудитска Арабия остро реагира на намерението на Г-7 да конфискува почти 300 милиарда долара активи на руски олигарси и руски правителствени служители. Кралството, основен производител на петрол и ключов играч на глобалните финансови пазари, отправи предупреждение към най-богатите страни в света като заплаши да разпродаде притежаваните от нея държавни европейски облигации, ако Г-7 продължи по този път, казаха източници на Bloomberg.

Министерството на финансите на кралството дало да се разбере, че твърдо ще се противопостави на идеята, която има за цел да подкрепи Украйна. Саудитците специално споменали дълг, емитиран от Франция.

Г-7 от доста време проучва различни варианти по отношение на средствата на Руската централна банка, но след заплахата от саудитите богатите страни се съгласиха да използват само генерираните от тях печалби без да пипат замразени активи на Русия. Европейските служители може би са се притеснили, че и други страни могат да последват примера на Саудитска Арабия.

Проблемът им допълнително се усложнява и от продължаващата нестабилност на световния петролен пазар. С цените на енергията, които растат поради войната в Украйна, Саудитска Арабия има значително икономическо предимство. Кралството е основен производител на петрол и неговите решения относно нивата на производство могат значително да повлияят на международните цени на енергията. Ако Г-7 не успокои опасенията на Саудитска Арабия, кралството може да отговори чрез манипулиране на производството на петрол, задълбочавайки световната енергийна криза.

Какъвто и да е мотивът на Саудитска Арабия, ходът на Мохамед Бин Салман подчертава нарастващото му влияние на световната сцена и трудността на Г-7 да спечели подкрепа от така наречените глобални южни нации за Украйна в лицето на агресията на Русия. Затова и принц Мохамед все повече се позиционира като дипломатическа сила, заявявайки, че иска да посредничи между Киев и Москва.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай