Путин смени пешките. Готви се за дълга война

Драма в клановете на Кремъл след раздаването на нови порции във властта

Путин смени пешките. Готви се за дълга война | StandartNews.com

* Драма в клановете на Кремъл след раздаването на нови порции във властта  

* „Войната на изтощение се печели с икономика“: Гамбит с Шойгу и Петрушев, на ход е Белоусов

9 май 2024 година. Изпънат като струна, в безупречната си парадна униформа, от кабриолета "Аурус" министърът на отбраната Сергей Шойгу премина тържествено по Червения площад за проверка на войските на Парада на победата.

Два дни по-късно той не само се раздели със служебния автомобил, любимият на Путин, но и с луксозния си кабинет в министерството, както и с мечтите си да остане завинаги в най-близкия президентски кръг. Зрелищната проверка, която направи Шойгу, в качеството си на министър, вече ще е отговорност на новобранеца в армията, който зае мястото му - Андрей Белоусов.

Това е само едно от развръзките на поредицата драми, настъпили в живота на кремълския елит, живеещ безметежно в Подмосковието, докато президентът реши да размести пешките си и да раздаде нови порции във властта.

Очаквани и изненадващи рокади

Промените в кабинета започнаха в събота. Путин смени първият вице на премиера Мишустин  - макроикономистът Белоусов, с амбициозния Денис Мантуров, досега Министър на промишлеността и търговията. Повишението на "човека с иновациите" не беше толкова изненадващо предвид факта, че един от 7-те  нови приоритети на Путин е технологичното лидерство.

 И тъй като в Кремъл отдавна се очакваше смяната на Белоусов, по-голямата интрига бе каква ще е новата му длъжност. Повечето залози бяха за председател на Сметната палата (вакантно е мястото след напускането на Кудрин) или пък за ректор на един от най-реномираните университети в Москва. Но в крайна сметка, синът на един от големите учени по време на СССР, който искаше да промени плановата с пазарна икономика, в края на кариерата беше вкаран през парадния вход до най-горещия стол в министерството на отбраната без да има една нашивка. Без да е служил един ден в армията.

Докато пресаташето на Путин се опитваше да обясни озадачаващата смяна единствено с необходимостта военното дело да е в крак в технологичното обновяване на икономиката, страстите се разгоряха и в министерството на промишлеността и търговията. Независимо от всички спекулации, празният стол на Мантуров бе зает не от подчинените му, а от младок, роден в Сухуми, във вените на който тече грузинска и гръцка кръв. Антон Алиханов, който пое икономическия мост на Европа към Русия - Калининградска област, като най-младия губернатор. Той натрупа рейтинг, кръстосвайки шпаги с именити личности.

Първо се озъби на Мъск, че няма защо да строи завод на „Тесла“ в Русия, тъй като местните възможности са не по-малки. После заяви, че войната в Украйна е проблем на Запада, защото е предизвикана заради несъвършената система, вдъхновена от постулатите на знаменития Имануел Кант, роден в пруския Кьонигсберг, днешен Калининград. Сега Алиханов се представя от руските медии като символ на „новия елит“, който, заедно с още трима губернатори, Путин изстрелва в голямата игра.

Освежаването на въздуха в Кремъл върви успоредно с предварително определени скелети, които се вадят от гардеробите по министерства. На фокус е отбранителното, в което скандалите ескалират. Смяната на Шойгу съвпадна с обвинението за милиарди рубли, с които се сдоби бившата му дясна ръка – Тимур Иванов,  както и с ареста на ръководителя на отдел "Човешки ресурси" в министерството Юрий Кузнецов, заподозрян за вземане на подкуп, след като пари и ценности на стойност повече от един милион щатски долара бяха открити в негови имоти.

Арестът на Кузнецов е признак, че най-големият корупционен скандал в правителството от години се разраства само дни, след като президентът Владимир Путин неочаквано отстрани министъра на отбраната Сергей Шойгу от поста му, написа Ройтерс.

От 65-годишния икономически експерт Андрей Белоусов сега се иска да направи пълен одит на ведомството, да засили контрола върху военните харчове и да синхронизира бързо разрастващия се отбранителен сектор с останалата част от икономиката, която бе тежко засегната от западните санкции.

Назначаването на икономист начело на отбранителното ведомство се разглежда като начин за по-добро управление на все по-мащабното изразходване на руските богатства с напредването на третата година от войната. Затова и говорителят на Кремъл подчерта, че е нужна по-тясна интеграция на военния сектор с икономиката, за да може той да се "синхронизира с настоящата динамика", коментира Асошиейтед прес.

Рокадите в отбраната изненадаха немалко анализатори, но загадките, които тепърва ще се разкриват, ще са още по-главозамайващи, отбелязва агенцията като припомня, че постът на Шойгу изглеждаше застрашен още в началото на инвазията през 2022 г., когато на бойното поле Русия претърпя неуспехи, разгневили руските ястреби. Те обвиниха него и началника на генералния щаб на армията ген. Валерий Герасимов за неуспешния опит за превземането на Киев, както и за прибързаното отстъпление на руските войски в Североизточна и Южна Украйна в условията на решителна контраофанзива.

Миналата година шефът на руските наемници Евгений Пригожин предприе язвителна и нецензурна вербална атака срещу Шойгу и Герасимов, като ги обвини в некомпетентност и корупция. През юни Пригожин оглави метеж и поиска отстраняването им, а месеца той и най-високопоставените командири на групировката му загинаха в съмнителна самолетна катастрофа, в която много хора видяха отмъщение на Кремъл. Изглеждаше, че Шойгу е затвърдил позицията си. Но това бе временно.

Днес следите от брутални сделки, свързани с наследството на Пригожин, изплуваха след ареста на Тимур Иванов, а името на шефа на „Вагнер“ се завъртя и около рокадите.  Непоколебимо лоялният Шойгу, който през годините придружаваше президента на ваканции в сибирските планини, акостира като ръководител на президентския Съвет по сигурност на мястото на Николай Патрушев. Тази позиция е горе-долу сходна с тази на съветника по национална сигурност в САЩ, затова и уволнението на министъра не е чак толкова унизително.

Дали обаче меко е кацането за Патрушев

–  дългогодишен "ястреб" и влиятелен член на вътрешния кръг на Путин?

Смяната на Шойгу е в част от любимия модел на шахматна игра на Путин – разместване на пешките. Той обича тихо да отстранява високопоставени служители по сигурността, като им предостави периферни роли в сферата на руската сигурност, вместо просто да ги уволни. Сега очевидно има полза от запазването на лидерството и опита на Шойгу в някакво официално качество. Отстраняването на Патрушев от Съвета за сигурност от Путин обаче може да е част от друга шахматна стратегия.  Както твърдят няколко западни и руски доклада, Патрушев е близък личен съюзник на Путин. Нещо повече - Wall Street Journal публикува статия през декември 2023 г., че това е лицето, отговорно за убийството Евгений Пригожин през август 2023 г. Назначаването му за секретар на Съвета за сигурност през 2008 г. бе до голяма степен формалност, а де факто той бе ръководител на всички руски служби за сигурност, вторият най-влиятелен човек в Русия, лансиран от медиите като „наследника на Путин“.

След като Кремъл обяви, че Патрушев става помощник на Путин и то по въпросите на корабостроенето, руското издание Meduza даде думата на двама коментатори, които признаха, че са били "поразени" от новината за оставката на Николай Патрушев, но са били дори още "по-зашеметени", научавайки за новата му длъжност.

"Ако говорим за "клан", то той беше глава на клан, макар и неголям. Синът му Дмитрий бе министър, самият той заемаше свръхвлиятелния пост на шеф на Съвета за сигурност, откъдето безпроблемно можеше да защитава клана си. Сега ще бъде ли така? Едва ли", казва един от коментаторите.

Вторият пък припомня, че през 2016 г. Сергей Иванов, тогавашен министър на отбраната, който по онова време беше смятан за кандидат за наследник на Путин, също премина на позиция с по-нисък статус - помощник на президента по екологичните въпроси. Разликата обаче между Иванов и Патрушев е тази, че Патрушев явно нямаше намерение да си тръгва, смята източникът.

Дали Патрушев все пак ще запази част от влиянието си, въпреки новата му формална длъжност, тепърва ще става ясно. Защото заедно с понижението му, Путин засили позициите на сина му – 46-годишният Дмитрий Патрушев, досегашен агроминистър, който сега става социален вицепремиер.

В същото време диктаторът отговори на големия въпрос – за съдбата на шефовете на службите. Преназначавайки всички от тях, той даде ясен знак – това продължават да са лоялните му силоваци, които формират гръбнака на основния му кабинет. Постовете запазват Владимир Колоколцев, министър на вътрешните работи, Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване (СВР), Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Виктор Золотов, директор на Росгвардия. Според западните аналитици руските служби за сигурност са изиграли ключова роля за избирането на Путин за неговия пети мандат и сега президентът разчита в голяма степен на тях, за да поддържа стабилността на режима, особено след неуспешния бунт на "Вагнер".

Докато Кремъл се опитва да намали масовото объркване, предизвикано от избора на Белоусов за министър на отбраната и отстраняването на Шойгу и Петрушев,  неизвестните около съдбата на началника на генералния щаб на армията Герасимов се увеличават.

 

"В много отношения началникът на генералния щаб е човекът, който е пряко подчинен на върховния главнокомандващ Путин, а министърът всъщност трябва само да гарантира, че армията разполага с всичко, от което се нуждае", каза Марк Галеоти, ръководител на консултантската компания "Маяк интелиджънс". Според него Путин все още може да смени Герасимов, когото описа като "лишен от въображение и от склонност към истински разточителни операции". Галеоти също така смята, че Герасимов категорично не желае да разкрие на върховния главнокомандващ Путин някои от реалностите на войната.

Продължаващата война

Анализаторите са категорични – смените  по върховете говорят недвусмислено, че Путин подготвя страната за мобилизационна икономика и дълга война.

Производството на широка гама военни продукти се увеличи през последните години няколко пъти, за сметка на намаляване на дела на гражданските продукти. Мечтата на Кремъл е във всяко отбранително предприятие да се произвежда и съответната гражданска продукция. Всичко това означава, че предприятията от военно-промишления комплекс се превръщат в основен двигател на руската икономика и тяхното развитие е ключът към технологичното лидерство на страната. Военните разходи няма да намалеят, напротив – ще се увеличават.

Иновациите от отбранителната индустрия все повече ще се въвеждат в гражданския сектор и обратно. Затова ролята и на Мантуров, и на Белоусов ще е ключова. Мантуров ще залага на иновациите, а Белоусов  - ще интегрира дневния ред на министерството на отбраната и по-широките икономически политики, смята базираният във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната".

"Това усилие създава условия за по-цялостна икономическа мобилизация и предполага, че Кремъл ще продължи да се подготвя за продължителна война в Украйна", пише институтът.

Александра Прокопенко от програмата "Русия и Евразия" на фондация "Карнеги" също разглежда смените като знак за намеренията на Кремъл за дълга война. "Войната е приоритет на Путин; войната на изтощение се печели чрез икономика", написа тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Янка
преди 4 месеца

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи