Премиерът Фицо на косъм. Усложнения при операцията

Засилват мерките за сигурност в Словакия

Премиерът Фицо на косъм. Усложнения при операцията | StandartNews.com

Премиерът на Словакия Робърт Фицо е между живота и смъртта. Лекарите трескаво се борят за спасяването му. Срещу Фицо днес бе извършен атентат. 71-годишен писател опозиционер стреля срещу министър-председателя, когато той излизаше от изнесено правителствено заседание в Хандлова. 

ВИЖ ОЩЕ: Стана ясно кой стреля срещу Фицо. Има ли пръст опозицията (СНИМКИ)

Робърт Фицо е с опасност за живота, той бе откаран с хеликоптер в болницата в близкия град Банска Бистрица, защото нямаше време за полет до столицата Братислава, обясниха от правителството на Словакия.

ВИЖ ОЩЕ: Словакия се разтресе. Кой стои зад атентата?

Наложи се спешна операция, но се появиха усложнения. Фицо има кръвоизлив в коремната кухина, който лекарите все още не могат да спрат, съобщиха местните медии.

ВИЖ ОЩЕ: Борят се за живота на Фицо. Светът настръхна

Единият от куршумите на атентатора е улучил Фицо в стомаха, вторият е минал през стомаха в бедрото, третият е ударил политика в рамото.

ВИЖ ОЩЕ: Нови подробности за атентата срещу Фицо. Словакия на нокти (ВИДЕО)

Според един от най-известните парамедици в Словакия Уилям Добиаш съществува опасност Фицо да остане парализиран за цял живот.

ВИЖ ОЩЕ: Путин с първи думи за атентата срещу Фицо

„Когато един куршум удари гръбначния стълб, той може да увреди и гръбначния мозък, а това вече са последствия за цял живот", каза Добиаш. Той допълни, че има опасност от трайно увреждане и парализа.

„Много важни структури и органи са разположени в гръдния кош. Увреждането им може да доведе до трайни последици", коментира лекарят.

ВИЖ ОЩЕ: Атентат! Простреляха словашкия премиер. Спешно закаран в болница

„В гръдния кош има и дихателни пътища, чието увреждане от огнестрелна рана причинява затруднено дишане. След това, разбира се, страдат всички органи в тялото", информира парамедикът.

Премиерът Робърт Фицо има троен байпас, заради сериозни проблеми със сърцето в миналото.

„Болното сърце нарушава доставката на кислород, кръв и хранителни вещества до всички органи и клетки в тялото", казва Уилям Добиаш, добавяйки, че сърдечните заболявания са много тежко усложнение.

Нападателят, 71-годишният писател Юрай Чинтула от Левице, бе светкавично задържан. Стрелецът е член на литературния клуб Dúha. Той е използвал законно оръжие.

Асоциацията на словашките писатели изригна от възмущение и обяви, че „незабавно ще бъде отнето членството на този укорим човек“.

В същото време асоциацията изрази възмущението си от подобен брутален акт, който няма аналог в историята на Словакия. „Пожелаваме на министър-председателя бързо възстановяване, за да може отново да изпълнява пълноценно задълженията си в полза на цяла Словакия. Молим се за живота и здравето му“, пише в съобщението на сдружението.

В отговор на нападението срещу премиера Роберт Фицо, Националният съвет на Словашката република засилва мерките за сигурност в парламента, предприема мерки и за сигурността на членовете на Народното събрание на Словашката република.

Той също така спира посещенията в сградата на парламента в Братислава до второ нареждане. 

Опитът за убийството на словашкия премиер Роберт Фицо е първото покушение срещу европейски лидер от 2003 година насам, пише Bloomberg. И припомня, че през март 2003 г., сръбският премиер Зоран Джинджич почина в резултат на стрелба.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай