Папата предупреди света: Дяволът дойде!

Егоизмът е скандален, заяви папа Франциск пред 40 000 в Брюксел

Папата предупреди света: Дяволът дойде! | StandartNews.com

Егоизмът е скандален, защото унижава и е глух за тревогите на бедните, каза папа Франциск в проповедта си тази сутрин пред около 39 хиляди вярващи на стадион "Крал Бодуен" в Брюксел.

Дяволът е тук и влиза през джоба, а когато светът се води от изгодата, в него няма място за хора без възможности и за страдащите, каза папата.

Той призова страданието да се гледа в очите и отново осъди случаите на сексуално насилие в Църквата.

Светият отец настоя мигрантите да получат прием и вярващите да се молят за Израел, Палеститна, Южен Судан и Мианма.

 

Да не забравяме мъченическа Украйна, моля се за прекратяване на войната в Близкия изток - за освобождаване на заложниците и за допускане на хуманитарната помощ, наблюдавам с болка разрастването на конфликта в Ливан, добави той.

Хилядите присъстващи на месата прочетоха със Светия отец обща молитва за опрощение на греховете.

Стадионът се изпълваше от ранни зори, а сред множеството се виждаха знамена на държави от целия свят. Главата на Римокатолическата църква обиколи стадиона със своя папамобил и благослови десетина бебета.

Сред присъствалите на събитието бяха крал Филип и кралица Матилда, крал Албер Втори и съпругата му Паола, други представители на кралското семейство и на местното духовенство.

Това е първият случай, когато главата на Римокатолическата църква отслужва меса на стадион в Белгия. Посещението на папа Франциск е първото пътуване на ръководител на Католическата църква до Белгия за последните близо 30 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай