Отиде си жената, символ на най-страховитото клане. Умряха 100 милиона

Върна спомените за Мао Дзедун и Червената гвардия на Китай

Отиде си жената, символ на най-страховитото клане. Умряха 100 милиона | StandartNews.com

В Ню Йорк на 78-годишна възраст почина Сун Бин Бин - символ на "Културната революция" в Китай преди половин век, която доведе до смъртта на 100 милиона китайци.

За сравнение, жертвите на Втората световна война са около 85 милиона.  

Културната революция се проведе през 60-те години на миналия век чрез китайските студентски бригади (наричани Червена гвардия), които масово тероризираха населението.

Студентите (хунвейбини), както и много тийнейджъри организираха революционни комитети, за да се създаде култ към режима на Мао Дзедун и да се дискредитира дясното прокапиталистическо крило.

Сун Бин се измъква от Китай през 90-те години благодарение на комунистическата партия и след това получава докторска степен в Масачузетския технологичен институт. Десетилетия преподава там като учен, но никой от студентите не подозирал за миналото й, пише Wall Street Journal.

"Червената гвардия" наказвала жертвите си с червени ленти на ръцете, дадени по заповед на Мао Цзедун. Сун Бин Бин е дъщерята на смразяващия генерал Сун Рен Цин, един от основателите на комунистическата партия, който активно призовавал за преследване на учители, които се противопоставят на революционните идеи на Мао.

Китайските власти нарекоха преследването на членове на интелигенцията и репресиите "културна революция". Тя започва на 5 август 1966 г. в женската гимназия на Пекинския педагогически университет, където "Червената гвардия" пребива до смърт заместник-директорката, че не споделя идеите на партията. Тя става и първата жертва на Културната революция.

Сун Бин получила лично червена си лента от Мао Цзедун по време на демонстрация на главния площад на страната Тянанмън. Освен това Мао й дал ново име, което означава "воин". Оттогава тя е символ на смъртоносната революция.

Само за два месеца през 1966 г. около 1,8 хиляди души загиват от ръцете на Червената гвардия в цялата страна. Следващите 10 години са свързани с невиждани репресии, от които умират 100 милиона души.

Почти 50 години след печалните събития в Пекин, на 12 януари 2014 г., Сун Бин се извинила с писмо на женската гимназия в Пекинския педагогически университет и нарекла "културната революция" катастрофа. Оплакала се, че не могла да спре побоя над заместник-директорката, защото щяла тя да пострада.

През 2016 година  People's Daily, официалният вестник на Китайската комунистическа партия, нарече "Културната революция" от 60-те години на миналия век грешка и поиска тя да не се повтаря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай