Орбан побърка Европа! Какво решение взе

Унгарският премиер с изненадващо сравнение

Орбан побърка Европа! Какво решение взе | StandartNews.com

Нова изненада от унгалския премиер!

Унгарският премиер Виктор Орбан призова днес унгарците да се съпротивляват срещу Брюксел, както са го направили срещу съветската армия през 1956 г.

"Трябва ли да отстъпим пред волята на чуждестранна сила, този път Брюксел, или трябва да ѝ се съпротивляваме? Пред това трудно решение е изправена сега Унгария. Предлагам нашият отговор да е толкова ясен и недвусмислен, колкото през 1956 г.", заяви той пред хиляди хора, събрали се в парк в Будапеща, предава БТА.

Орбан говори на годишнината от избухването на Унгарското въстание – бунт срещу правителството на Унгарската народна република и неговата просъветска политика, започнал на 23 октомври и потушен 12 дни по-късно от танковете и войските на Червената армия.

Според унгарския лидер Брюксел иска да направи от неговата страна "марионетна държава, васал". Героите от 1956 г. не сполучиха, но ние ще победим, заяви Орбан.

"Знаем, че искат да ни вкарат във война. Знаем, че искат да ни наложат да приемем техните мигранти. Знаем, че искат да втълпят на децата ни джендър идеологии", добави той.

АФП отбелязва, че Орбан е единственият ръководител в ЕС, поддържащ близки връзки с Кремъл и критикува редовно западната подкрепа за Украйна. Днес той стигна още по-далеч, като намекна за опасност от украинско настъпление на унгарска територия.

Заклеймявайки "Плана за победа", представен миналата седмица от украинския президент Володимир Зеленски, премиерът предупреди: "Една сутрин ние, унгарците, ще се събудим и ще намерим войници, източни славяни на наша земя".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай