Обрат за Рюте! Получава най-важния пост в света

Ето какво му предстои

Обрат за Рюте! Получава най-важния пост в света | StandartNews.com

Обрат за премиера на Нидерландия в оставка Марк Рюте. Той ще бъде новият генерален секретар на НАТО на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС) като се позова на осведомен източник, предаде БЛИЦ.

Организацията на Северноатлантическия пакт е военен съюз между 30 европейски държави, САЩ и Канада. От основаването си през 1949 г. НАТО играе ключова роля в политическите и военни отношения в Европа.

Страните членки организират своята колективна защита от щаба в Брюксел. Основната отговорност на Алианса е да защитава територията и населението на своите страни членки от атаки.

Това е изразено в най-известния пасаж от устава на НАТО, член 5: Нападение срещу една от държавите-членки е нападение срещу всички. Ако страна-членка бъде нападната, НАТО може да се позове на член 5 и всички страни-членки са длъжни да съдействат за отбраната на нападнатата страна.

Последното се случи само веднъж, когато Вашингтон поиска подкрепа от Алианса след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г.

С назначаването си Марк Рюте става най-висшият политически лидер на Алианса. Той ще бъде четиринадесетият генерален секретар в историята и четвъртият нидерландец на тази позиция след Дърк Стикър (1961-1964), Джоузеф Лунс (1971-1984) и Яп де Хооп Шефер (2004-2009).

Рюте ще е третият поред (бивш) премиер, назначен за генерален секретар, след датчанина Андерс Фог Расмусен и норвежеца Йенс Столтенберг. Преди това почти всички шефове на НАТО бяха бивши дипломати или министри, главно от отбраната или външните работи.

Рюте няма да има думата във военните операции, защото те са подчинени на  върховния съюзнически главнокомандващ в Европа.

От основаването на НАТО главнокомандващият винаги е бил американец, а генералният секретар е бил от Европа. Но всяка военна операция на НАТО изисква политическо одобрение и Рюте трябва да го постигне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай