Напрежение в Европа. Още една държава със спешни мерки

Какво става в Нидерландия

Напрежение в Европа. Още една държава със спешни мерки | StandartNews.com

Нидерландия върви към затягане на закона за предоставяне на убежище и планира да въведе граничен контрол през ноември, но криза по въпроса за убежището, за която настоява лидерът на десните Герт Вилдерс, няма да бъде обявена.

Вилдерс, чиято партия победи на изборите през ноември 2023 г., направи вчера това съобщение в „Екс“. Няма да се прилага извънредно законодателство, „но по-строги мерки за убежище по спешност. Наистина съм доволен от това“, написа Вилдерс в „Екс“, предава Блиц.

Ръководителите на четирите коалиционни партньора по-рано изразиха одобрение за пакета от мерки, подготвен в Хага, за да се предотврати възможна правителствена криза.

В продължение на месеци коалиционните партньори обсъждаха по-строго законодателство в областта на даването на убежище. Вилдерс пожела да бъде обявено извънредно положение, за да се прокарат строги мерки без одобрението на парламента.

Останалите партньори обаче не бяха съгласни, като казаха, че няма правно основание за извънредно положение.

Мерки срещу бежанците

Според предложените мерки в бъдеще статутът на убежище ще бъде валиден най-много три години. Коалицията има за цел да репатрира сирийските бежанци и да обяви поне части от страната им за безопасни.

Тези, които са признати за бежанци в Нидерландия, ще имат по-малко права по отношение на тяхното настаняване.

Затягането на закона за убежището е основна цел на дясната коалиция. Партията на свободата на Вилдерс управлява през последните повече от три месеца заедно с дясноцентристката партия "Нов обществен договор“, дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация, и Фермерско-гражданско движение.

Броят на търсещите убежище в страната се стабилизира на около 40 000 годишно. Има обаче трудности при настаняването им, отчасти заради бюджетни съкращения и отчасти заради общ недостиг на жилища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Анна
преди 11 часа

Отдавна трябваше да направят това всички държави в Европа. Когато Мелони и Салвини започнаха да не искат повече имигранти именно Нидерландия и Франция бяха противниците им.

Откажи