Напрежение! Скандална македонска министърка атакува Илияна Йотова

Нито един македонски гражданин, който е получил българско гражданство, не се чувства българин

Напрежение! Скандална македонска министърка атакува Илияна Йотова | StandartNews.com

Министърът на енергетиката на Република Северна Македония (РСМ) Саня Божиновска, за която през юни стана ясно, че притежава българско гражданство промени тактиката, като отправи остра атака към вицепрезидента на България Илияна Йотова.

„Госпожа Йотова живее в един фантастичен свят от XIX век. Нито един гражданин на Северна Македония не е подписал декларация, че се чувства българин. Това се прави от български адвокати, които взимат пари за посредничество“, написа Божиновска в своя профил във Фейсбук .

Коментарът ѝ идва след призива на Илияна Йотова „властите в Република Северна Македония да четат с повече разбиране европейските ценности“, защото преговорите за членство в ЕС няма да приключат, ако има поне една държава, която смята, че човешките права не се спазват.

„Нито един македонски гражданин, който е получил българско гражданство, не се чувства българин. Всъщност това се видя и при преброяването на населението в Северна Македония с изключително символичния брой преброени българи“, добавя Божиновска в своя пост.

По думите ѝ македонците като нея, поискали български паспорт, го имат по една-единствена причина – потребност за работа извън Северна Македония.

Тя е член на органите на партията ВМРО-ДПМНЕ и стана част от кабинета на новия премиер Мицкоски като министър на енергетиката.

„Ако г-жа Йотова си мисли, че измамата с документите, въведена от България, ще промени моето усещане, че съм македонка, и усещането на много мои съграждани, то тя или не разбира, че тяхната политика на подмазване се провали, или не проумява, че ние имахме икономическа нужда, а нея и политиците като нея, сме оставили да фантазират, сякаш са в XIX век“, пише още Саня Божиновска.

„Г-жо Йотова, вместо с дребни политически подмятания, е добре да започнете да се занимавате с нуждата на македонците в България, най-накрая да бъдат признати като малцинство и да им се осигурят основни човешки права“, апелира министърът на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай