Напили се и взривили "Северен поток". Истината за голямата мистерия

Операцията струвала 300 000 долара, в нея участвала и жена

Напили се и взривили "Северен поток".  Истината за голямата мистерия | StandartNews.com

Напили се и взривили! Историята е култова. Руският газопровод „Северен поток“ е бил взривен от украинска диверсионна група, която е използвала туристическа яхта за начинанието. Това се казва в разследване на „Уолстрийт джърнъл“, цитирано от "Офнюз".

Според изданието на украински високопоставени служители и влиятелни бизнесмени им хрумнала идеята да взривят газопровода по време на парти в бар. Те решили да осъществят плана чрез евтин и прост метод.

Според замесените в операцията украинци тя е струвала около 300 000 долара. Групата наела малка яхта чрез полска туристическа агенция. На борда ѝ имало екипаж от шестима души.

„Винаги се смея, когато чета в медиите спекулации за някаква мащабна операция, в която участват разузнавателни служби, подводници, безпилотни самолети и сателити. Всичко това беше резултат от една нощ на тежък запой и желязната решителност на шепа хора, които имаха смелостта да рискуват живота си за своята страна“, казва един от офицерите, участвали в заговора.

През май 2022 г. между бизнесмените и военните е било договорено, че първите ще финансират и подпомагат проекта. Ръководителят на мисията бил действащ генерал с опит в специалните операции. Той докладвал директно на главнокомандващия на ВСУ ген. Валери Залужни. Един от участниците описва мисията като „публично-частно партньорство“.

Генералът, който командвал операцията, привлякъл за координатор на саботажа няколко от най-добрите украински офицери за специални операции, които имат опит в организирането на високорискови тайни мисии срещу Русия. Един от тях е полковникът от СБУ Роман Червински. Той отказва да коментира случая със „Северен поток“, заявявайки, че не е упълномощен да говори за него.

Червински и екипът за саботаж първо проучили по-стар, подробен план за взривяване на газопровода, изготвен от украинското разузнаване и западни експерти през 2014 г. След като отхвърлят тази идея поради нейната цена и сложност, "заговорниците" се спират на идеята да използват малка платноходка и екипаж от шестима души - комбинация от опитни войници и цивилни с опит в мореплаването.

През септември 2022 г. те наемат яхта за развлечение, наречена „Андромеда“. Един от членовете на екипажа бил опитен капитан, а четирима били опитни дълбоководни водолази. В компанията имало и жена на 30 години, която била обучен гмуркач. Тя била избрана заради уменията си, а също и за да придаде по-голяма правдоподобност на това, че екипажът изглеждал като група приятели по време на почивка.

Капитанът си бил взел кратък отпуск от подразделението си, което се е сражавало на фронта в Югоизточна Украйна, а неговият командир не е знаел за операцията.

Украинският президент Володимир Зеленски първоначално е одобрил плана за взривяване на тръбата по дъното на Балтийско море, чрез която Русия доставяше синьо гориво на Западна Европа. Всички разговори по темата са били само устни, като целта е била да се избегне документална следа, пише в разследването, озаглавено "Пиянска вечер, яхта под наем: Истинската история на саботажа на газопровода Северен поток".

Според изданието четирима високопоставени украински служители в областта на отбраната и сигурността, които са участвали в заговора или са били пряко запознати с него, са заявили, че газопроводите са легитимна цел в отбранителната война на Украйна срещу Русия.

През юни германските прокурори тихомълком издадоха първата заповед за арест на украински професионален инструктор по гмуркане за предполагаемото му участие в случая. Сега германското разследване се фокусира върху бившия главнокомандващ на ВСУ ген. Валери Залужни и неговите помощници, въпреки че нямат доказателства, които да представят в съда, твърдят източниците.

Ръководителят на мисията е бил действащ генерал с опит в специалните операции. Той е докладвал директно на Залужни. Няколко дни по-късно президентът Зеленски одобрил плана. Всички уговорки били направени устно, но през следващия месец холандската агенция за военно разузнаване MIVD научила за заговора и предупредила ЦРУ, твърдят няколко източника. Американците от своя страна незабавно информирали Германия.

ЦРУ предупредило офиса на Зеленски да спре операцията. Тогава украинският президент наредил на Залужни да отмени всички планове, но генералът пренебрегнал заповедта и екипът му променил първоначалния план.

След взривовете Зеленски се ядосал и привикал Залужни на среща, но генералът пренебрегнал критиките му. Генералът обяснил на Зеленски, че диверсионната група е била без каквито и да е комуникационни средства след изпращането си и не е можело да бъде върната, защото всеки контакт с нея можел да компрометира операцията.

„Казаха му на Зеленски, че това е като торпедо - щом го изстреляш към врага, не можеш да го спреш, то просто продължава да се движи, докато не се удари“, казва висш офицер, запознат с разговора.

Потърсен за коментар от „Уолстрийт джърнъл“, генерал Залужни, сега посланик на Украйна в Обединеното кралство, е заявил пред изданието, че не знае за подобна операция и че всяко внушение за обратното е „обикновена провокация“. Той добавил, че въоръжените сили на Украйна нямат право да изпълняват мисии в чужбина.

Високопоставен служител на СБУ също отрече участието на неговото правителство в саботажа и заяви, че Зеленски, в частност, „не е одобрявал извършването на подобни действия на територията на трети страни и не е издавал съответните заповеди“

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пловдивчанин
преди 1 месец

Не вярвам на писанията на тази журналистка Мира Иванова. Тя пише за всекидневни големи земетрясения (от 2,6; 2,8 по Рихтер)

Откажи