Льо Пен разтресе Европа! Заканата към Макрон

Свързана е с войната в Украйна

Льо Пен разтресе Европа! Заканата към Макрон | StandartNews.com

Много взривоопасна политическа обстановка във Франция!

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен поставя под въпрос авторитета на президента Еманюел Макрон като главнокомандващ, дни преди решаващите избори, които неговата партия вероятно ще загуби, точно когато той се опитва да се превъплъти в един от най-верните военни съюзници на Украйна, пише "Политико".

Взривоопасните изказвания на Льо Пен идват в момент, когато крайната десница е на ръба на успеха на предсрочните парламентарни избори във Франция, които ще доведат до размирно съжителство между либералния президент Макрон и потенциален крайно десен премиер (вероятно Жордан Бардела), предизвиквайки хаос за френското управление в редица сектори - включително отбраната.

"Началник на въоръжените сили е почетна титла за президента, тъй като премиерът е този, който държи парите", каза Льо Пен в интервю за френския регионален всекидневник Le Télégramme. " Жордан няма намерение да се кара с него, но е поставил червени линии. По отношение на Украйна президентът няма да може да изпрати войски там".

Отбраната е особено чувствителна тема, тъй като отдавна има обвинения за флирт между Льо Пен и Кремъл, като Макрон директно я е апострофирал, че е на руска заплата.

По-рано тази година Макрон изтъкна възможността за пращане на западни войски на територията на Украйна, за да помогне на Киев, докато отблъсква пълномащабното руско нахлуване.

Това предизвика критики както в страната, така и от страна на западните съюзници, и бележи ясна разломна линия между президента и вероятно враждебното му ново дясно правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай