Кой ще е вицето на Камала Харис? Легендарен пилот

Номинацията на новия кандидат ще е на конгреса на демократите в Чикаго

Кой ще е вицето на Камала Харис? Легендарен пилот | StandartNews.com

Джо Байдън е единственият член на Демократическата партия, който спечели правото да се кандидатира за президент на първични избори и партийни събрания. След неговото оттегляне, номинирането на нов кандидат ще се състои най-вероятно директно на националния конгрес на Демократическата партия,  който ще е от 19 до 22 август в Чикаго.

Конгресът, както и дните и седмиците преди него, се превръщат в ускорена версия на предизборната кампания: кандидатите за президент ще трябва да убедят около 4700 делегати на партията да гласуват за тях. Освен това на всеки политик ще бъдат дадени 20 минути, за да могат поддръжниците му да говорят на самия конгрес. За одобряване на нов кандидат може да са необходими няколко кръга на гласуване: то ще се проведе по азбучен ред - щат по щат.

 

Доколкото закъснялото оттегляне на Байдън нанася щети на имиджа на демократите, те ще опитат да се мобилизират възможно най-бързо и да се обединят около фигурата на Камала Харис.

Тя е спрягана за най-реалистичния кандидат, особено след като беше подкрепена от самия Джо Байдън. Какви са шансовете й ще стане тепърва.

Според скорошно проучване на YouGov тя може да разчита на 39% от гласовете срещу 44% за Тръмп (останалата част е разделена между независимите кандидати Робърт Кенеди-младши, Джил Стайн и Корнел Уест). Нейният рейтинг на одобрение, според средните данни на портала FiveThirtyEight, също не е много по-добър от този на настоящия президент и е 38,6% срещу 38,5% на Байдън.

Погледите за вице на Харис са насочени към "скамейката на 2028 г." – сравнително млади демократи, предимно губернатори, които се очаква да участват в президентската надпревара едва през следващия изборен цикъл.

Най-вероятно сенаторът от Аризона Марк Кели се очаква да е "номер две" в тандема с Камала Харис, съобщава Axios.

60-годишният сенатор от Аризона Марк Кели е суперзвезда. През 1987 г. той влиза във ВМС на САЩ като пилот и извършва 39 полета по време на войната в Персийския залив през периода 1990-1991 г.

През 1996 г., заедно със своя брат близнак Скот Кели, са избрани за пилоти на совалка на НАСА и правят четири полета в космоса.

През януари 2011 г. съпругата му Габи Гифордс, тогава член на Камарата на представителите от Аризона, е убита и Кели прекратява кариерата си в НАСА.

9 години по-късно е избран за сенатор отново от Аризона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай