Кой е Тим Уолц, когото Камала Харис избра за вице

Грешка ли е кандидатурата?

Кой е Тим Уолц, когото Камала Харис избра за вице | StandartNews.com

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която се сочи като новия кандидат за президент от Демократическата партия, избра губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент. Харис официално обяви това в понеделник в съобщение до своите симпатизанти. Световните агенции коментират, че тя залага на един поддръжник на политиката на напредъка и красноречив оратор от сърцето на Америка. Чрез него кампанията на Харис се надява да спечели белите избиратели от селскостопанските райони на страната. Посочването на Уолц обаче предизвика съвсем обясним гняв у консервативните гласоподаватели, които виждат в него, както и в самата Харис, твърде либерална заявка за управление на САЩ.

Изборът на Харис

"Радвам се да споделя, че съм взела решението си: губернаторът на Минесота Тим Уолц ще се присъедини към нашата кампания като кандидат за мой вицепрезидент", обяви Камала Харис в своето обръщение към избирателите. "Тим е кален в битки лидер, който има зад гърба си невероятни постижения в полза на семействата в Минесота. Знам, че той ще пренесе същото принципно лидерство в нашата кампания и на поста вицепрезидент", добавя тя.

Тим Уолц, който е 60-годишен ветеран от американската Национална гвардия и бивш учител, реагира като заяви, че за него е чест да се присъедини към Харис в кандидат-президентската надпревара. "Да се присъединя към кампанията на Камала Харис е най-голямата чест, която ми е оказвана през живота. Ангажирам се изцяло", написа той в социалната платформа Х. "Вицепрезидентката Харис ни демонстрира политика на постигането на възможни цели. Малко ми напомня за първия учебен ден", написа още губернаторът на Минесота.

Какво донася Уолц

Той беше избран от район, в който преобладават поддръжниците на противниковата Републиканска партия, в Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на САЩ, през 2006 г. и заемаше длъжността дванадесет години, преди да бъде избран за губернатор на Минесота през 2018 г. Начело на щата той реализира напредничава програма, която включваше безплатна храна в училищата, задачи за справяне с климатичните изменения, намаляване на данъците за средната класа и по-дълъг платен отпуск за работниците в щата.

Той отдавна се застъпва за репродуктивните права на жените, но в същото време показа склонност към консерватизъм, представлявайки един селскостопански регион в Камарата на представителите. Той защитаваше интересите на земеделците и правото на притежание на оръжие.

Харис, която е дъщеря на имигранти от Ямайка и Индия, оформя тандем с популярен политик от Средния запад, чийто роден щат Минесота гласува преимуществено за демократите на президентските избори, но до него са Уисконсин и Мичиган, в които битката е оспорвана и може да се окаже решителна за вота. Щати като Уисконсин и Мичиган се определят като стратегически за изхода на изборите за 5 ноември, а Уолц се смята за опитен в общуването с бели избиратели от аграрни райони, които през последните години гласуват масово за републиканеца Доналд Тръмп.

Настоящата вицепрезидентка на САЩ избра Уолц пред Джош Шапиро, популярния губернатор на Пенсилвания, за когото се смяташе, че би бил полезен за осигуряването на победата на демократите в неговия щат, също приеман за ключов.

Така Харис и Уолц ще се изправят срещу Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс, също военен ветеран от Средния запад.

Проблемът "Джордж Флойд"

Веднага лъсна големият проблем на Тим Уолц. Мандатът му като губернатор на щата Минесота беше белязан от убийството в края на май 2020 г. на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай от град Минеаполис, впоследствие осъден. Кадрите на белия полицай, затиснал с коляно врата на афроамериканеца, който след това почина, предизвикаха вълна от протести и граждански движения срещу расизма не само в САЩ, но и в цял свят.

Но за чернокожите, изглежда, това може да не се окаже така важно. Техният виден представител пастор Ал Шарптън, основател и президент на Мрежата за национални действия (National Action Network), каза, че Уолц се е вслушал в призивите за въздаване на правосъдие за Флойд, като е възложил обвинението на главния прокурор (който е иминистър на правосъдието на САЩ). Полицаят (Дерек Шовин) беше признат за виновен в убийство и осъден на над 20 години затвор.

Как реагира лагерът на Тръмп

Хората от предизборния щаб на Доналд Тръмп бързо се захванаха за работа и се опитаха да представят Уолц като твърдолинеен "опасен левичар" в политиката, чиято ценностна система не е припозната от повечето американци. Съратниците на бившия президент на САЩ разкритикуваха действията на губернатора на Минесота по време на ожесточените размирици в Минеаполис след смъртта на Флойд.

"Не е изненадващо, че либералката от Сан Франциско Камала Харис иска подражателя на Западния бряг Тим Уолц за свой вицепрезидент - Уолц прекара мандата си на губернатор в опити да прекрои Минесота по модела на Златния щат", се казва в изявление на предизборния щаб на Тръмп, в което под "Златния щат" се има предвид родния щат на Харис - Калифорния.

"Подобно на Камала Харис, Тим Уолц е опасен ляв екстремист. Мечтата на Харис и Уолц да трансформират САЩ по модела на Калифорния е "кошмар за всеки американец", заяви Карълайн Лийвит, говорителка на предизборния щаб на Тръмп.

Най-радикалното крайноляво управление на САЩ 

Консервативният в. "Вашингтон икзаминър" разкрива, че най-социалистическите, антиизраелски, "протерористични" членове на Демократическата партия, включително конгресмените Илхан Омар, Прамила Джаяпал и Джамал Боуман, са били тези, които са подтикнали Харис да избере Уолц, защото той е непоколебим радикал с багаж, допълнително привлекателен за тях в успокояването на престъпниците, насърчаването на нелегалната имиграция и повишаването на цените на електроенергията.

По собственото му признание отговорът на Уолц на бунтовете по повод убийството на Джордж Флойд е бил "провал". В колебанието си да не засегне крайнолевите бунтовници, той реагирал бавно, не успял да формира подходящ отговор на насилието и чакал твърде дълго преди да свика Националната гвардия да възстанови реда. 

Управленската некомпетентност на Уолц също е поразителна, отбелязва "Икзаминър". В мандата му на губернатор се случи най-голямата кражба на пари на данъкоплатците по време на пандемията от COVID-19. Той насочи стотици милиони долари към корумпирана организация с нестопанска цел, наречена Feeding Our Future, която уж трябваше да помага на хората в условията на ковид. Впоследствие директорът на ФБР Кристофър Рей я нарече "най-голямата измамна схема в условията на пандемия".

Тим Уолц споделя радикалната екологична програма на Харис, която доведе до скок на цените на газа и електроенергията в Калифорния, пише вестникът. Наскоро Уолц подписа законодателство, изискващо цялото електричество, произвеждано и потребявано в щата Минесота, до 2040 г. да е само от източници без въглероден отпечатък. Това е абсурдна цел, която ще причини същата икономическа болка, която калифорнийците изпитват от погрешните приоритети на губернатора-демократ Гавин Нюсъм.

Посланието на Харис чрез избора на Уолц не може да е по-ясноЕ Администрацията на Харис-Уолц ще бъде най-радикалното крайноляво управление в историята на САЩ. Южната граница ще бъде незащитена. Нелегалните имигранти ще бъдат амнистирани, здравните грижи и висшето образование ще бъдат плащани чрез високи данъци за гражданите. Производството на изкопаеми горива ще бъде изоставено, както беше направено в Калифорния и Минесота, а потребителите ще останат с растящи цени на енергията, които убиват работните места в производството и затрудняват младите хора да имат семейства. Уолц е "перфектният ужасен партньор на Харис", категорични са авторите на статията във "Вашингтон икзаминър".

Грешка ли е кандидатурата на Тим Уолц?

Деловото издание "Уолстрийт джърнъл" коментира, че Харис е предпочела "по-простонародно" изглеждащия Уолц от Минесота пред центристкия губернатор на Пенсилвания Джош Шапиро, и то при положение че според мнозина от всички възможни кандидатури за вицепрезидент тази на Уолц е изглеждала като най-малко вероятната.

"Джърнъл" коментира, че това е грешка, тъй като Шапиро е от ключово значение за изхода от надпреварата за Белия дом щат. Доналд Тръмп, продължава вестникът, направи услуга на демократите като си избра кандидат-вицепрезидент, който да укрепи електоралното му ядро, а не да привлече колебаещи се избиратели. Сега Харис връща услугата, поддавайки се на натиска на прогресистите, като се спира в избора си на техния фаворит Уолц, отбелязва вестникът.

Кандидатурата, която най-много плашеше републиканците, беше именно тази на Шапиро, защото той е от ключов щат, който може да бъде от решаващо значение за постигането на победа в Електоралната колегия. Но Шапиро, който е евреин, беше подложен на изключително нечистоплътна кампания за очерняне, припомня "Уолстрийт джърнъл".

Друго делово издание, "Файненшъл таймс", отбелязва, че Харис е заложила на това да представи Уолц като защитник на скъпоценни свободи, които Тръмп се готви да отнеме. Правейки равносметка на посланията, които са се чули по време на предизборната проява, вестникът, посочва, че се наблюдава отчетлив завой от посланията на Джо Байдън за битка за демокрацията към защита на личните свободи, като правото на аборт и защита от насилието с огнестрелно оръжие, което в САЩ е взело епидемични размери.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай