Излиза на бял свят шокираща тайна за Еверест!

Кой всъщност е първият човек, стъпил там

Излиза на бял свят шокираща тайна за Еверест! | StandartNews.com

Може ли да се пренапише историята за най-високия връх в света?

Дали двамата британски алпинисти Джодж Малъри и Андрю Ървин са били на Еверест още през 1924 - цели 29 години преди първото документирано изкачване на най-високия връх от новозеландеца Едмънд Хилари и непалския шерп Тенсинг Норгей? Този въпрос вълнува мнозина от десетилетия, по темата са написани и множество книги.

Сега алпинистът и кинодокументалист Джими Чин от САЩ и неговият екип са открили на централния глетчер под северната стена на Еверест много стара планинарска обувка, останки от крак и чорап с монограм "A.C.Irvine". "Мисля, че глетчерът е разкрил находката само седмица, преди да я намерим", казва Чин пред "National Geographic". Дали може в такъв случай да се смята, че 100 години по-късно загадката около Малъри и Ървин най-после е разгадана?

През 1924 година 37-годишният Малъри и 22-годишният Ървин са част от британска експедиция, поставила си за цел да осъществи първото изкачване на Еверест. Те тръгват по тибетската северна страна на върха, тъй като по това време Непал все още е затворен за чужденци.

Малъри и Ървин тръгват към върха на 6 юни от височина около 7000 м, придружени от няколко тибетски шерпи. На следващия ден достигат крайния си лагер на височина около 8200 метра. Оттам последните тибетци се връщат, носейки бележка, написана от Малъри до неговия колега от експедицията Ноел Одел. В нея пише: "Вероятно ще тръгнем утре рано, за да е ясно времето". Оттам нататък следите на двамата се губят - смятат ги за изчезнали.

Тръгва и още по-нагоре, но лошото време го принуждава да се върне. Задаващата се силна буря прави по-нататъшното търсене невъзможно. Ръководителят на експедицията Едуард Нортън изпраща следната телеграма на вестник "Таймс": "Малъри и Ървин загинаха при последния си опит да стигнат до върха".

В рамките на експедицията Нортън стига до височина 8570 метра - при това без да използва кислородни бутилки, за разлика от Малъри и Ървин. Това е рекорд в покоряването на Еверест, надминат едва през 1978 година, когато Райнхолд Меснер и Петер Хабелер достигат най-високата точка на света на 8849 метра за първи път без кислородни бутилки.

Но има ли съмнения, че откритата обувка е на Ървин? Отговорът е не. Обувката е с шипове от стоманени гвоздеи, каквито са се използвали от алпинистите в онези години. Състоянието на кожата също съответства на 100-годишен ботуш, престоял дълго време в леда.

Най-важният индикатор обаче е монограмът "A.C.Irvine". А окончателна яснота се очаква да внесе ДНК-изследване. Наследниците на Ървин са се съгласили да предоставят генетичен материал, за да може той да бъде сравнен с останките от крака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
📏 Ticket- You got a transfer #VH94. CONFIRM > https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=a0b7d8816e7628c548e12a08c3b8012e& 📏
преди 8 минути

4g13lg

Откажи