Има ли алтернатива за Германия?

Има ли алтернатива за Германия? | StandartNews.com

Смятаната за крайнодясна "Алтернатива за Германия" спечели 32,8% от гласовете на 1 септември и стана най-голямата сила в източната германска провинция Тюрингия. Това е първият случай, в който крайнодясна партия печели регионални избори в страната след Втората световна война. Партията зае второ място в съседна Саксония. Изборите за Европейски парламент през юни също показаха уклон на избирателите към крайнодясното. Във Франция тогава начело излезе крайната десница. Тя щеше да спечели и предсрочните парламентарни избори, ако центристите и обединената левица не бяха съставили временен общ фронт, за да й попречат. Но какви са изводите за бъдещето на Германия?

  • Какво се случи

"Алтернатива за Германия" спечели изборите в Тюрингия с категорична преднина пред Християндемократическия съюз (ХДС), който заема второ място. Партията успя да спечели много гласове и в Саксония и там е на второ място, непосредствено след ХДС. Крайнолевият съюз "Сара Вагенкнехт" е третата по сила партия в двете провинции, докато формациите от управляващата тройна коалиция бележат слаби резултати. И в двете провинции предстоят трудни коалиционни преговори.

В Тюрингия няма да има мнозинство в местния парламент без "Алтернатива за Германия" или "Левите". Коалиция между ХДС, Съюза "Сара Вагенкнехт" и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е възможен вариант, но не е достатъчен за мнозинство. След преброяването на всички гласове "Алтернатива за Германия" значително увеличава резултата си в сравнение с последните местни избори през 2019 година. В Саксония ХДС е първа сила с 31,9% след преброяването. "Алтернатива за Германия" има 30,6% от вота.

  • Крайнодясното иска да управлява

Още в първата си реакция "Алтернатива за Германия" изтъкна претенциите си да управлява. "Гласоподавателите искат "Алтернатива за Германия" да бъде част от федералното правителство", заяви съпредседателката на партията Алис Вайдел. "Трябва да осъзнаем, че не е възможно да се формира стабилно мнозинство без нас, категорична бе тя. "Готови сме да си сътрудничим. Готови сме и на компромиси, искаме да започнем преговори", заяви лидерът на крайнодясната партия в Тюрингия Бьорн Хьоке. 

Както в Тюрингия, така и в Саксония "Алтернатива за Германия" е категоризирана от Федералната служба за защита на конституцията като потвърдена дясноекстремистка партия. Но това не тревожи ръководителите на формацията, както стана ясно и от изказване на другия й съпредседател Тино Крупала. "Волята на избирателите трябва да бъде "уважена", заяви Крупала и допълни, че партията му може да води преговори с другите участници в политическия процес по въпроси, по които има припокриване на интересите. Той отбеляза, че през последните месеци ХДС вече е "тръгнал в посоката на "Алтернатива за Германия" по отношение на сигурността по границите". В социалната политика Крупала вижда "някои припокривания" с партията на Сара Вагенкнехт.

Жителите на Тюрингия искат правителство, което да представлява техните интереси, заяви Вагенкнехт. Крайнолявата лидерка отново изключи възможността за сътрудничество с Хьоке и "Алтернатива за Германия".

  • Слабите резултати на правителствената коалиция

Изборите в Саксония и Тюрингия са поражение за управляващата тройна коалиция. Свободната демократическа партия (СвДП) няма да бъде представена в нито един от двата провинциални парламента, "Зелените" - само в единия. Това означава, че повторна победа за трипартийната коалиция на следващите избори за Федерален парламент (насрочени за септември догодина) е малко вероятна. Рейтингът на канцлера Олаф Шолц играе важна роля в процеса. 73% и 74% от хората съответно в Тюрингия и Саксония смятат, че Шолц не изпълнява добре управленските си задължения. Затова неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) трябва да започне да си задава и въпроса за кандидат за канцлер, тъй като третата кандидатура на лидера на ХДС Фридрих Мерц за канцлер е на хоризонта.

"Тази вечер е горчива", заяви генералният секретар на СвДП Биджан Джир-Сарай. "Зелените" също загубиха гласове и не успяха да достигнат петпроцентната бариера в Тюрингия.  "Честно казано, тази болка е сравнително незначителна в сравнение с повратната точка, че една открито дясноекстремистка партия сега е първа по сила в Тюрингия", заяви Омид Нурипур, федерален председател на "Зелените". По данни на обществената телевизия в Германия избирателната активност в Тюрингия е била 73,5%, което е значително повече, отколкото на изборите преди пет години. Тогава са гласували 64,9% от имащите право на глас. 

 

  • Олаф Шолц: Без десни екстремисти!
     
    Германският канцлер Олаф Шолц определи резултатите от изборите в провинциите като "горчиви" и призова партиите в Саксония и Тюрингия да сключат съюзи без "Алтернатива за Германия". "Призовавам всички демократични партии да съставят стабилни правителства без десни екстремисти", заяви Шолц. "Нашата страна не може и не трябва да свиква с това. "Алтернатива за Германия" нанася щети на Германия. Тя отслабва икономиката, разделя обществото и съсипва репутацията на страната ни", посочи Шолц.

Наложи се избирателната комисия на страната да преразгледа резултата за разпределението на местата в парламента на Саксония заради погрешно изчисление на новото разполагане на местните депутати. По-късно стана ясно, че в действителност е допусната софтуерна грешка и "Алтернатива за Германия" има с едно място по-малко, отколкото бе съобщено първоначално.

Председателят на Централния съвет на евреите Йозеф Шустер също изказа недоволството си от резултатите. Той описа изборния успех на "Алтернатива за Германия" като "удар с исторически измерения".
 

  • Откъде идва недоволството

"Алтернатива за Германия" вече не е партия на протестния вот. Според проучване над 50% от гласувалите са дали вота си според убежденията си. В същото време малко повече от половината от гласувалите за ХДС казват, че "са дали вота си за ХДС", само за да попречат на "Алтернатива за Германия" да придобие твърде голямо влияние. Това значи, че все по-малко хора гласуват за десния ХДС по убеждение. 

Успехът на "Алтернатива за Германия" оказва нов натиск върху правителството на Олаф Шолц и изправя основната опозиционна партия в страната ХДС пред политически трудности.

Дълбокото недоволство от федералното правителство заради инфлацията и слабата икономика, антиимиграционните настроения и скептицизма към германската военна помощ за Украйна са сред факторите, които допринесоха за подкрепата за популистките партии в Източна Германия. Провалът на управляващите следва слабото представяне на коалицията на Шолц на изборите за Европейски парламент през юни. Следващите провинциални избори в източна провинция ще бъдат произведени на 22 септември в Бранденбург и те също едва ли ще са в полза на партиите на власт.

  • Невъзможните местни коалиции 

"Алтернатива за Германия" спечели толкова много места в парламентите на Тюрингия и Саксония, че в двете провинции ще трябва да се съберат безпрецедентни състави, за да се сформира мнозинство срещу нея, коментират германски медии. В Тюрингия ХДС, "Сара Вагенкнехт" и "Левите" ще трябва да работят заедно - отвъд всички политически разделения и несъвместими решения на ХДС. А в Саксония ХДС, "Сара Вагенкнехт" и ГСДП ще трябва да се обединят. 

Правителствата на малцинството, каквито са възможни в този случай, са необичайно явление в Германия, тъй като според много избиратели внушават нестабилност. Това може да се дължи и на историята на Федералната република. Във Ваймарската република (преди управлението на нацистите) няколко правителства на малцинството се провалят, а нестабилността се разглежда като фактор за последвалото унищожаване на демокрацията от националсоциализма. През 1924 г. (точно преди 100 години!) е съставено първото в германската история правителство на малцинството, подкрепено от десни екстремисти, и то точно в Тюрингия.

Наблюдатели се опасяват, че изборните успехи на "Алтернатива за Германия" ще имат негативни икономически последици за източните германски провинции.  

Други анализатори са категорични, че нищо в резултатите не е изненада. Начинът, по който гласуват хората в източната част на Германия, е подобен на този, по който гласуват в много други европейски страни - Швеция, Нидерландия, Франция, Италия. Има разлики в детайлите, но приликите са поразителни и тенденцията е ясна. Истината обаче е, че Източна Германия е по-близо до западните тенденции, отколкото Западна Германия.

Това е троен вододел. Първо, защото за първи път след Втората световна война дясноекстремистка партия стана първа сила в германски парламент (макар и местен). Друг повратен момент е, че сега най-накрая стана ясно, че в бъдеще ще са необходими коалиции във федерални провинции, където преди няколко години човек би си помислил, че това е напълно невъзможно. И трето, ясно е, че основният проблем на ГСДП, "Зелените" и СвДП е, че трите партии не си пасват. Въпросите за убежище, доходи на гражданите, пенсии, сигурност, данъци - ако една партия иска да се придвижи вдясно, друга се придвижва вляво. Споровете и неразбирателствата са непрекъснати.

Правителството на Олаф Шолц е в тупик заради постоянни блокади и прибързани решения. Огромното мнозинство от избирателите отдавна е разбрало, че това правителство не може да работи. Сега те правят това, което хората правят от векове, когато нещо не работи - опитват нещо ново, било то и в лицето на "Алтернатива за Германия".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай