Голям удар на ЦРУ! Ето какъв шанс видя в Русия

Провежданата операция по вербуване далеч не е държавна тайна

Голям удар на ЦРУ! Ето какъв шанс видя в Русия | StandartNews.com

Продължаващата война в Украйна е дала на американските разузнавателни агенции рядката възможност да вербуват ядосани от войната руснаци, включително в Кремъл, съобщава Си Ен Ен.

"Необвързването създава уникална възможност за нас. Ние сме абсолютно отворени за бизнес. Този бизнес е за споделяне на информация, която активист или агент ще предостави за нещо, което иска", казва Дейвид Макклоски, бивш служител на ЦРУ.

Телевизията предава, че провежданата операция по вербуване далеч не е държавна тайна. Така ЦРУ публикува видеоклипове на руски в социалните мрежи, които призовават към патриотизъм сред недоволните руснаци, които имат достъп до информация, която може да бъде полезна на САЩ.

"Тези усилия подчертават еволюцията на разузнавателната служба, която исторически е изпълнявала основната си мисия за противодействие на заплахите за националната сигурност и информиране на политиците под булото на тайната“, се казва в материала.

Отбелязва се, че сега ЦРУ активно използва своето "новооткрито публично присъствие“, за да постигне една от основните си цели: набиране на чужди шпиони за кражба на тайни.

"Публикациите съдържаха инструкции стъпка по стъпка за потенциални руски информатори как да избегнат откриването от руските служби за сигурност... ФБР започна подобни усилия, насочени към вербуване на руски правителствени източници в Съединените щати, включително географско насочване на реклами в социалните медии към телефони, разположени в близост до руското посолство във Вашингтон“, посочват журналистите.

Според бившия ръководител на отвъдморската станция на ЦРУ Дъглас Лондон "това директно послание е необичаен подход, но такъв, който може да бъде ефективен за достигане до руснаците, които имат малко начини да изразят оплакванията си“.

"Руснаците, ядосани на санкционираната от държавата корупция и злоупотреби на Кремъл, неспособни да действат открито, нямат друга алтернатива, освен да търсят външна подкрепа“, казва той.

Медиите подчертават, че подобно на Студената война от миналото, шпионажът остава жизненоважен инструмент и за двете страни в конфликта, както се вижда от офицери от техническото разузнаване на САЩ.

"Трябва да познавате врага си. Ако не го направите, можете да изплашите врага си и да направи нещо, което никой от вас не иска да види", посочва историкът Тим ​​Нафтали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай