Еврокомисията изненада Скопие! Мицкоски е шокиран

Европейският съвет беше пределно ясен какво се очаква от Република Северна Македония

Еврокомисията изненада Скопие! Мицкоски е шокиран | StandartNews.com

Република Северна Македония трябва да промени конституцията си, както обеща да направи, за да продължи по пътя си към ЕС. Това заяви говорител на Европейската комисия днес в отговор на журналистически въпрос.

Коментарът бе по повод изявленията на новото правителство в Скопие, че няма намерение да променя конституцията на страната, за да включи в нея и българите.

Европейският съвет беше пределно ясен какво се очаква от Република Северна Македония и това очевидно е свързано и с конституционните промени, които тя обеща да осъществи, за да продължи по европейския си път, заяви говорителят на ЕК Ана Писонеро.

Брюксел също така изрази съжаление, че някои политици в Скопие отказват да използват конституционното име на страната, което е Република Северна Македония. Това беше ясно договорено в Преспанското споразумение, към което страните трябва да се отнасят с респект и да изпълняват, каза Писонеро.

Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена, заяви вчера новоизбраният премиер на страната Християн Мицкоски.

В първото си интервю като премиер той каза, че е готов да седне и да намери решение с новото българско правителство.

"Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше не може да стане. Направена е грешка. Когато нещо не става, трябва да бъде намерено решение. И ние търсим решение. За да го намерим ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. И очаквам това да бъде (правителство на) нашата сестринска партия (в ЕНП) на Бойко Борисов. И очаквам, че ще има добра воля ще седнем, за да аргументираме позициите си, като добри съседи. Или както той (Борисов) би казал „държави на два братски народи”. Подготвен съм да седна и да разбера каква беше причината да се появи това искане (за включване на българите в конституцията),  какви са потенциалните рискове в бъдеще”, заяви Мицкоски, според когото Северна Македония е направила много за европейските ценности, но не е получила нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Галина
преди 6 дни

Колко по иезуитски са хитри.Искат да се откажем от всичко обличайки исканията си благородно като преговори.Отлична школовка на УДБА.

Откажи