Бивш МВР-шеф оглави преходното правителство в Афганистан

Евакуират със самолет президента Гани

Бивш МВР-шеф оглави преходното правителство в Афганистан | StandartNews.com

Бившият вътрешен министър на Афганистан Али Ахмад Джалали е поел задълженията на премиер на преходното правителство в страната, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.

ВИЖ ОЩЕ: Афганистан днес = Виетнам, 1975 г.

Според информация от дипломатически източници бившият вътрешен министър "е избран за премиер на преходното правителство" и "е поел задълженията на ръководител на преходната администрация" на страната. Ръководителят на афганистанския Висш съвет за национално помирение Абдула Абдула действа като посредник на преговорите между представителите на талибаните и властите в Кабул, предаде БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Талибаните влязоха в Кабул. Чака се голяма новина

Самолетът на афганистанския президент Ашраф Гани се готви да го евакуира от Афганистан, съобщава ливанския телевизионен канал "Маядин".

По данни на телевизия Си Ен Ен няколко високопоставени афганистански чиновници, включително съветници на президента Гани, очакват да излетят от летището на Кабул към неуточнена дестинация. В същото време в президентския дворец в Кабул се водят преговори между талибаните и афганистанското правителство.

ВИЖ ОЩЕ: Франциск призова за мир в Афганистан

Талибаните заявиха, че летището в Кабул ще може да работи нормално, отбелязва ТАСС.

Очаква се лидерът на политическото крило на талибаните молла Абдул Гани Барадар да се върне от Доха, където ръководеше талибанската делегация на преговорите с представителите на различни правителства.

Кой е Али Ахмад Джалали?

Той е на 80 години, роден е в Кабул. Бивш журналист на радиостанцията „Гласът на Америка“ като от 1982 до 2003 г. води предавания на пущу, дари и персийски езици в Афганистан, Иран и Централна Азия. Той е бивш посланик на Афганистан в Германия, предаде fergana.site.

От януари 2003 г. до септември 2005 г. Али Ахмад Джалали ръководи Министерството на вътрешните работи на Афганистан. От октомври 2005 г. той е заслужен професор на Центъра за стратегически изследвания в Близкия Изток и Южна Азия (NESA) в Националния университет по отбрана във Вашингтон. Автор на няколко книги, включително тритомна военна история на Афганистан. Гражданин на САЩ от 1987 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай