Франциск призова за мир в Афганистан

Франциск отправи апела в обедното си обръщение, в момент когато талибанските бунтовници навлизаха в столицата

Франциск призова за мир в Афганистан | StandartNews.com

Папа Франциск днес призова за диалог, за да бъде прекратен конфликтът в Афганистан и народът му да живее в мир, сигурност и взаимно уважение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франциск отправи апела в обедното си обръщение, в момент когато талибанските бунтовници навлизаха в столицата Кабул, а САЩ евакуираха дипломати от посолството си с хеликоптер.

"Присъединявам се към единодушното безпокойство за ситуацията в Афганистан. Приканвам ви да се молите заедно с мен на Бога на мира, така че грохотът от оръжия да приключи и да бъдат намерени решения около масата за диалог", каза той пред поклонници и туристи на площад "Свети Петър".

"Само така мъченическото население на тази страна - мъже, жени, възрастни хора и деца - може да се върне в домовете си и да живее в мир и сигурност при пълно взаимно уважение", добави папата.

В Афганистан има много малко християни, почти всички те са чужденци в посолства или служители в областта на хуманитарната помощ.

С влизането на талибаните в столицата приключва светкавично настъпление на ислямистките бунтовници, които бяха отстранени преди 20 години от САЩ след атентатите на 11 септември, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай