10 г. по-късно. Надупченият самолет падна

Отне живота на 283 пътника

10 г. по-късно. Надупченият самолет падна | StandartNews.com

Точно 10 години ни делят от трагедията в небето, в която загинаха 283-ма пътници и 15- членен екипеж.  На 17 юли 2014-та Полет 17 на малайзийските линии , летящ по линията Амстердам - Каула Лумпур, бе свален над територията на Източна Украйна, в Донецка област. 

 И макар двама руснаци и един украинец да бяха осъдени за това престълание, роднините не могат да прежалят смъртта на близките си, а трагедията продължава да се употребява политически.

Украинският президент Володимир Зеленски използва годишнината от катастрофата, за да повтори, че отговорността на Русия за свалянето на пътническия самолет е сигурна и да припомни, че "още оттогава Русия е започнала да води война срещу Украйна".

Руснаците пък светкавично отговориха, че никой не ги е допуснал до разследването и затова обвинението е неправедливо.

Международният екип за разследване на инцидента стигна до заключението, че самолетът е бил свален от зенитна ракетна система „Бук“, принадлежаща на 53-та бригада за противовъздушна отбрана на руските въоръжени сили, базирана в Курск, пише Укринформ.

Но докато катастрофата с този полет е в графата - ужасна трагедия, другият полет - на 8 март 2014-та е и мистерия.

"Лека нощ от полет 370". Тези думи са последната вест, която е останала от 239-мата пасажери на полет 370 на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Каула Лумпур към Пекин.

Самолетът мистериозно изчезна на 8 март 2014-та.

След дългогодишни безплодни разследвания и множество конспиративни теории, сред които планирано отвличане, самоубийство, техническа грешка и дори нападение на извънземни, случаят без официално приключен, без обаче да се даде отговор на най-важния въпрос - "Къде са останките?"

Семействата на жертвите многократно се опитват да накарат малайзийските власти да възобновят разследването, но безуспешно. Сега обаче като че ли има надежда. 

Авиоексперти са уверени, че ако търсенето се поднови сега, ще се увенчае с успех, предава Би Би Си. Те разказват за нова технология, наречена Weak Signal Propagation Reporter. 

„Радиолюбителите я използват, за да проследяват силата на радиосигналите по света. Данните, които събират, улавят различни смущения, сред които са и полетите на самолетите“, обяснява пенсионираният инженер от британската аерокосмическа компания Ричард Годфри.

Той твърди, че  когато MH370 е изчезнал, е успял да проследи  данните чрез същата технология и според тях вярва, че самолетът може да се намира на дълбочина между 3000 и 4000 метра под Индийския океан, на около 1500 километра от бреговете на Пърт, град в Австралия.

„Със сигурност вярвам, че MH370 може да бъде намерен“, казва той и добавя че откритията му съвпадат и с данните на британската сателитна телекомуникационна компания Inmarsat, които сочат приблизително същия район.

Подготовката на ново разследване обаче би изисквала огромен времеви, човешки и финансов ресурс. Предстои да разберем дали най-голямата мистерия в света на авиацията ще бъде разгадана след 10-години неуспех. 

Това обаче не е единственият "инцидент", който се свързва с името на Малайзийските авиолини. На 17 юли се навършват 10 години от друг злощастен случай. Полет 17, летящ по линията Амстердам - Каула Лумпур, е свален над територията на Източна Украйна, в Донецка област. 

Тук обаче мистерия няма, само трагедия. Дни след катастрофата черните кутии на самолета са предадени на холандското правителство, за да се проведе независимо международно разследване. Доказано е, че самолетът е бил "надупчен по време на полет от обекти, летящи с висока скорост". За смъртта на 283-мата пътници са виновни руските граждани Игор Гиркин и Сергей Дубински, както и украинецът Леонид Харченко. Тримата получават доживотни присъди. Осъдените мъже са двама бивши руски офицери от разузнаването и украински сепаратистки лидер. Четвъртият обвиняем - руснакът Олег Пулатов - беше оправдан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай