Отиде си легендарен български футболист

На 86-годишна възраст

Отиде си легендарен български футболист | StandartNews.com

Легендарният Михаил Мишев се присъедини към небесния бял отбор, обяви Славия на официалния си профил във „Фейсбук“. Бившият нападател, известен сред любителите на футбола като Горнобанския кмет, почина на 86-годишна възраст.

СЪОБЩЕНИЕТО НА СЛАВИЯ

Днес един от най-обичаните футболисти на Славия Михаил Мишев се пресели в по-добрия свят. Запомнен от всички със своята хитра игра и с пословичното си чувство за хумор Мишката бе обичан от привържениците на всички отбори. Въпреки, че най-често наказваше с голове именно столичните съперници на белите. Съдете сами: на Левски само за купата вкарва 7 пъти и още 3 в първенството. 7 са и шампионатните му голове срещу ЦСКА, а попаденията му в мрежата на Локомотив са „само“ 5.

Роден на 17 юни 1938 година в любимата Горна Баня, неслучайно бе наричан и Горнобанския кмет, успява да дебютира с бялата фланелка в „А“ група през сезон 1959/60 година и е част от тима до края на 1966/67 година. В елитната ни група с екипа на любимия клуб записва 179 мача и отбелязва 51 гола. През 1967 г. става вицешампион, а бронзов медалист е предходните три първенства (1964, 1965 и 1966 г.). Подвизите му и в турнира за купата са големи. На три пъти играе като титуляр финали със Славия и точно толкова пъти ликува и с трофея (1963, 1964 и 1966 г.). В първия от тези моменти с два негови гола на 10 септември 1963 година е сломен пловдивският Ботев с 2:0.

В Европейските клубни турнири записва името си като първия голмайстор за белите. На 9 октомври 1963 г. още в 3-ата минута открива резултата в срещата с МТК (Будапеща) в София. Общо по терените в официалните надпревари на Стария континент изиграва девет мача и е автор на четири гола. Полуфиналист в турнира за КНК през сезон 1966/67 година.

След края на състезателната си кариера остави диря и като треньор. През 1979 г. извежда юношите на Славия до шампионската титла на Републиканската спартакиада. В последните години бе чест гост на ветеранските сбирки на любимото си дружество, ходеше и на стадиона в полите на Витоша, където някога вдъхновяваше публиката с изявите си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ГРОБ Чумата
преди 1 час

Поклон! А Банкянския - когИ ?

Откажи