Наш плувец с нов световен рекорд. Ще го признаят ли?

WOWSA заличи постиженията на Цанко Цанков, скндалът гърми

Наш плувец с нов световен рекорд. Ще го признаят ли? | StandartNews.com

Нов световен рекорд постави българският плувец Цанко Цанков. Тази сутрин той преплува 120 километра по река Дунав, без да спира никъде.

ВИЖ ОЩЕ: Нов скандал! Отнеха световните рекорди на наш плувец заради измама

37-годишният бургазлия тръгна от видинското село Ясен, а финалната му точка бе на историческо място - кораба “Радецки” в Козлодуй, предаде БЛИЦ.

Цанко стартира точно в 12:00 часа на обяд вчера, 19 септември, четвъртък, и финишира тази сутрин – малко преди 6 часа, 20 септември, петък. Хронометърът отчете точно 18 часа, 1 минута и  39 секунди.

На 6 септември Цанков постави рекорд, преплувайки разстоянието от 108 км и 250 метра от видинското село Кошава до Козлодуй без да спира или да докосва предмети.

Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) обаче не призна постижението за световен рекорд за най-дълго плуване в река Дунав заради „непълни и манипулирани“ данни.

Оттам посочиха, че румънецът Богдан Зурбагиу е истинският притежател на рекорда от август 2021 година.

Освен това WOWSA обяви, че бъдещите плувания на Цанко също няма да бъдат ратифицирани, независимо от условията.

В отговор Цанков излезе с пост във Facebook, в който заяви, че е станало недоразумение. Роденият в Бургас плувец обвини неназован поименно: "Човек от България, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели", написа той, като обяви, че се извинява за грешката на него и екипа му и ще се опита да постави истински рекорд само 13 дни след изтощителното плуване“.

Сега остава да видим каква ще е реакцията на световната асоциация след поредния голям подвиг на българина от днешната сутрин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
LeoX
преди 2 часа

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи