Дете бере душа в болница след тежко падане

Инцидентът е станал по време на репетиция на Театралната студия в Плевен

Дете бере душа в болница след тежко падане | StandartNews.com

Източник: ФБ

Момиче е пострадало на голямата сцена на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ на 7 юни, предаде Дарик. Съобщението дойде от директора на културния институт Димитър Кабаков.

Пред журналисти, той каза, че инцидентът е станал по време на репетиция на Театралната студия с ръководители актьорите Ива Николова и Адриан Филипов, които са и създатели на студията с над 20-годишна история.

„По време на репетицията вчера се случи нелеп инцидент с Лора Петкова, която само след дни ще навърши 17 години. Тя се намира в отделение САРИЛ в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, след спешна операция, която й е направена снощи. Лекарите се надяват, че всичко ще мине добре, макар и с дълъг период на възстановяване“, каза Кабаков.

По случая се извършва разследване от полицията и прокуратурата като се провежда и вътрешно разследване.

Директорът на плевенския театър каза, че всички административни мерки по осигуряването на безопасност при пребиваването на децата в театъра, както и инструктажи по предписание на Бюрото по труда са направени.

„През последните  години никога не се е случвал инцидент с някое дете но ето, че вчера се случи. Всички колеги от театъра са в шок, спряхме репетициите, а детските представления за следващата седмица са отменени. Тази сутрин в театъра направихме водосвет, след което направихме молитва за здраве в църквата „Свети Николай“, каза Кабаков.

Той добави, че е уведомил за инцидента министъра на културата Найден Тодоров, който веднага е предложил детето да бъде преместено с хеликоптер в столичната болница „Пирогов“.    

"Разговарях току що и с кмета на Плевен д-р Валентин Христов, който е лекар. След консултация с колегите му от болница „Свети Йоан“ в София и „Пирогов“, всички са били на мнение, че специалистите в Плевен са много добри и че това, което е било необходимо да се направи е направено, както и че при подобни травми, макар и с хеликоптер, преместването не е препоръчително, а в момента не е и наложително. Ние сме на линия за съдействие, ако е необходимо да се осигурят национални консултанти, както и ако е необходимо да се събира лекарски консилиум. Всички се молим, детето да се оправи и да отшумят проблемите му“.

Директорът на ДКТ „Иван Радоев“ обясни, че детето е паднало в оркестрината от височина над два метра и понеже пада заднишком, този начин на падане е предизвикал травми в белите дробове, като там всичко е наред.

„По-сериозна обаче е черепно-мозъчната травма, която е получило момичето и там е основното притеснение, както на лекарите така и на родителите, така и нашето и се молим на Бога всичко да е наред“, каза Димитър Кабаков.

Той обясни, че оркестрината, в която е паднало детето е част от сцената. „Там се играе и може би в случая е трябвало да бъде обезопасено по-добре отколкото е направено, но нека да излезе вътрешната проверка и ще излезем със становище“, каза Кабаков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай