Кошмарът на България! Отгледахме поколение неграмотни

Заради натиск от родителите младите учители бягат, казва авторитетният университетски преподавател и учен

Отгледахме цяло поколение неграмотни. Заради натиск от родителите за по-високи оценки на децата им, младите учители бягат, въпреки високите заплати. Това каза в подкаста на „Стандарт“ „Чудесата на България“ проф. Анна-Мария Тотоманова пред главния редактор на медията Славка Бозукова.

„Имам студенти трети и четвърти курс, които са неспособни да се изразяват правилно. Проблемите започват от средното образование“, сподели още университетският преподавател и професор по История на българския език в катедра „Кирилометодиевистика“, Факултет по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. 

Проф. Тотоманова бе категорична в посланието си към младите хора:“ Да не се срамуват, че са българи! Ние не сме нито по-добри, нито по-лоши от останалите народи, но някак си не ценим своето културно наследство достатъчно, за да ни прави достойни, за да ни кара да се чувстваме равноправни на другите народи“. 

В подкаста с проф. Тотоманова ще видите още:

* Думата хляб е немска заемка в българския език 

* Преодоляхме маймуницата, борим се с Гугъл културата

* Тъпчат граматиката в главите на децата без те да могат да разберат

* Нямаме сведения кой е Черноризец Храбър

* Приемам спокойно претенциите за македонския език

Епизод 24 от подкаста „Чудесата на България”,  излъчен на 5 юли, 2024 г., може да бъде гледан в секция "Подкаст" на агенция "Стандарт" (www.standartnews.com), както и в You Tube канала на "Стандарт" (www.youtube.com/@Standart-News), където са всички епизоди на "Чудесата на България".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай