Епизод 23! На мода са библиотеки на колела

Младите се връщат в Храма на книгата, казва доц. Анета Дончева

* Младите се връщат в Храма на книгата, казва доц. Анета Дончева
* В Германия библиобус разнася книги и семена, за да помага на земеделците
* В библиотеката вече се влиза с лаптоп

Младите се връщат в библиотеките. Това заяви дългогодишният председател на Българската библиотечно-информационна асоциация доц. Анета Дончева в подкаста на "Стандарт".

Издателят и главен редактор на медията Славка Бозукова разговаря ексклузивно с нея за библиотеките като едно от големите чудеса на България, за силата на духа, Бранд България и посланията към младите. След изборите подкастът „Чудесата на България“ се завръща с нови, прелюбопитни епизоди.

Нашите библиотеки се ориентираха много бързо и голяма част от тях, където държавата или общините помогнаха, започнаха да се преобразяват, съобщи Дончева. Тя даде пример с новата библиотека в Бургас.

В момента, в който кметът им помогна, те направиха една прекрасна сграда, с модерно обслужване, с възможности хората да работят до късно вечер. Младите хора си вземат лаптопа и отиват там спокойно да работят. Там също така се събират много хора и си общуват, сподели доц. Анета Дончева.

Тя разказа как работят отворените библиотеки на Запад, които все още не са дошли у нас.

По света библиотеките вече имат нова роля. Те работят много за обучение на възрастни хора, които се сблъскват с новите реалности, с новите технологии. 

Освен това вече е изключително развито мобилното обслужване. Наскоро се завърнах от конгрес на немските библиотекари в Хамбург. Отпред бяха паркирани над 10 библиобуса от различни региони в страната. Там ни показаха нови модели на обслужване. Има и координация между библиотеки и земеделски служби, например. Тези мобилни библиотеки разнасяха и семена на домакинствата, които земеделските им служби даваха, за да могат хората да си садят личните градинки, заяви доц. Анета Дончева.

Престижно е да бъдеш библиотекар, независимо от ниското заплащане, убедена е доц. Дончева. Да работиш в библиотека винаги е било призвание, затова би трябвало да има една действително адекватна политика за човешките ресурси. За да сме адекватни на останалите страни в Европа. В Хамбург присъстваха повече от 2000 библиотекари, повече от 50 процента бяха мъже, млади хора, сподели още тя.

Оптимистично е, че младите хора започнаха да се интересуват от четенето, в България вече има няколко фондации, много сериозно работещи в областта на четенето. И то четенето от бебешка възраст. Първото ми послание към младите е това - повече хора да се включват в тези кампании, защото както те казват: четенето е модерно, заяви доц. Дончева. 

Тя е категорична, че библиотеките имат огромна роля в Бранд България - модерния разказ за културата, туризма, иновациите и успехите на страната ни. 

Библиотеките са мястото, където може да се разказват истории за миналото, за да може то да се свързва с настоящето. Тук искам да обърна внимание на нещо, което е страшно важно. В разказа трябва да бъдат включени младите хора, категорична е доц. Дончева.

Предприемчивият дух на българина е мит, трябва повече креативност и инициативност, посъветва накрая жената, посветила целия си живот на съхранението на паметта, на книгите и на познанието. 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай