Знаете ли, че… Защо кихаме, когато погледнем слънцето?

Светлинният рефлекс се задейства след излагане на ярка светлина

Знаете ли, че… Защо кихаме, когато погледнем слънцето? | StandartNews.com

Със сигурност ви се е случвало, когато излезете от тъмна сграда на пълния блясък на слънцето, изведнъж да кихнете. Нормално е – 1 от 3 души проявяват тази реакция.

Светлинният рефлекс на кихане се наблюдава най-малко от четвърти век пр. н. е., когато древногръцкият философ и учен Аристотел задава въпроса: "Защо човек е по-склонен да киха, след като гледа слънцето?"

Фотичният рефлекс на кихане е известен също като „синдром на автозомно доминантно завладяващо хелиоофталмично избухване“, според клиниката в Кливланд или ACHOO, пише meteobalkans.com. Този рефлекс е автозомно доминантна генетична черта, което означава, че човек има 50% шанс да наследи тази реакция към светлина, ако някой от биологичните му родители я има, според Националния център за биотехнологична информация .

Светлинният рефлекс се задейства след излагане на ярка светлина, като слънчева светлина, и най-често при преминаване от тъмнина към светлина, като например след включване на осветлението в тъмна стая.

„Това не се задейства от специална дължина на вълната на светлината – причинено е от промяна в интензитета на светлината“, каза д-р Дейвид Ланг, председател на отдела по алергия и клинична имунология в Респираторния институт към клиниката в Кливланд.

Тежестта на светлинния рефлекс на кихане може да варира от човек на човек. При някои светлинното кихане се случва само от време на време. За други ярките светлини могат да предизвикат неконтролируемо кихане няколко пъти подред, отбелязва клиниката в Кливланд..

Проучване от 1995 г. установи, че 33% от около 370 пациенти, разпитани в очна клиника в Алабама, са имали светлинно кихане. По-скорошно проучване от 2019 г. в Китай откри, че около 25% от около 3400 изследвани души показват реакцията.

Учените все още не са сигурни какво точно предизвиква светлинното кихане. Една от възможностите е, че ярката светлина може да стимулира тригеминалния нерв, който има клонове, проникващи в лицето. Светлината, която стимулира клона, водещ към окото, може в крайна сметка да стимулира и клона, който води към носа, каза Ланг.

В проучване от 2010 г. изследователи от компанията за генетични тестове 23andMe в Калифорния откриха две мутации, свързани със светлинното кихане. В допълнение, проучването в Алабама от 1995 г. установи, че светлинното кихане може също да бъде свързано с наличието на изкривена носна преграда. Междувременно проучване от 2019 г. в Япония откри потенциална връзка между този рефлекс и мигрената.

„Основният начин за справяне със светлинното кихане е да носите слънчеви очила, когато излизате. Антихистамините, които обикновено повлияват алергиите, не влияят на този рефлекс.“

Друг потенциален начин за предотвратяване на светлинно кихане „е чрез прилагане на натиск върху филтрума, жлебът под средата на носа ви, с пръст хоризонтално“, каза Ланг. „Нещо като да си дадеш мустак с пръст.“ Проучване от 2019 г. в Австралия предполага, че този натиск може или да отмени дразненето, което тригеминалният нерв може да изпита от ярка светлина, или да попречи на нервните сигнали, които могат да помогнат за предизвикване на светлинно кихане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай