Здравна криза в Бъкингам

Четири кралски особи се борят с диагнози

Здравна криза в Бъкингам | StandartNews.com

Планът на крал Чарлз III да "олекоти" монархията се оказва извън точното време и извън точното място. Това стана ясно, след като трима високопоставени членове на фамилията и една бивша кралска снаха бяха поразени от сериозни здравословни проблеми в рамките на половин година. Тук и сега само принц Уилям и недолюбваната му мащеха Камила трябва да изпълняват задълженията на династията.  

Кралят, принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, а сега и сестрата на монарха - принцеса Ан, през последните шест месеца отмениха или драстично намалиха кралските си ангажименти, за да се възстановяват от тежки заболявания. Бившата снаха на Чарлз - Сара "Фърги" Фъргюсън, херцогинята на Йорк, също е болна.

Тъй като трите работещи висши кралски особи са извън строя, на кралица Камила и принц Уилям се падна да се активизират и излязат на първа линия, за да поддържат монархията активна. Двамата получават помощ от по-малко известните членове на фамилията, херцозите и херцогините на Единбург и Глостър, пишат от американското издание Newsweek.

Крал Чарлз пое лидерството на официални и държавни събития, след като изчака до 73, за да се възкачи на трона след смъртта на майка си Елизабет II през 2022 г. Само 16 месеца след началото на управлението му Бъкингамският дворец обяви, че ще трябва да си вземе кратка почивка, за да се подложи на медицинска процедура, наложена от „уголемена простата“. През януари Чарлз остана три дни в здравното заведение, а след това започна да поема по-леки ангажименти. Те обаче продължиха едва до 5 февруари, когато Бъкингам направи второ, по-сериозно съобщение относно здравето му. Тогава от дворецът разкриха, че последвалите диагностични тестове са идентифицирали форма на рак. Чарлз веднага започна лечение, въпреки че продължаваше да се занимава с държавни дела. Кралят бавно започна отново да се появява на определени събития, като в графика му са срещи с министър-председателя Риши Сунак.

Едва на 26 април дворецът обяви, че лекарите на Чарлз са разрешили той да се върне към публичните си ангажименти и да възобнови планираните посещения из Великобритания и във Франция, за да отбележи годишнината от Деня D от Втората световна война през юни. Той участва и в честванията на Trooping the Color и Garter Day. Въпреки това лечението на краля продължава, като кралица Камила не крие желанието си съпругът й да забави „служебното“ темпо.

Подобно на Чарлз, Кейт също бе съкрушена от страховита диагноза и бе принудена да се оттегли от обществения живот. На 17 януари дворецът Кенсингтън обяви, че кралската снаха е претърпяла "планирана коремна операция" в лондонска болница и не се очаква да се върне към задълженията си през следващите два месеца.

Тогава обаче от Кенсингтън не разкриха цялата истина. След дълъг период на спекулации и теории на конспирацията Кейт се принуди да изплюе камъчето и през март съобщи с емоционално видео, че също има рак и е била подложена на "превантивна химиотерапия". Поиска време, лично пространство и уединение, докато се справи с болестта си, но очаква с нетърпение да се върне към кралските си задължения. Принц Уилям отмени редица свои ангажименти, за да бъде неотлъчно до жена си и децата им. Съкратеният му график нанесе още един удар върху продуктивността на монархията.

Кейт направи грандиозно завръщане на 15 юни за празненствата Trooping the Color в Лондон - първата й публична изява от шест месеца насам. Принцесата сподели в изявление, че вече е достатъчно добре, за да започне да работи от вкъщи и се надява да има повече изяви през лятото. Тя обаче изтъкна, че все още ходи на химиотерапия и опасността не е преминала.

Принцеса Ан, единствената сестра на крал Чарлз III, редовно поема най-официалните ангажименти в протокола на династията. През 2023 г. - според британския вестник The Times, тя е „покрила“ 410 по-камерни и по-многолюдни събития.

На 24 юни Бъкингамският дворец оповести, че Ан е хоспитализирана с леки наранявания по главата и мозъчно сътресение след инцидент, случил се в провинциалното й имение в Глостършър, югозападна Англия. Точно по това време в района е имало конни състезания. Ан е опитна ездачка, а през 1976 година става първата британска кралска особа, която се състезава на Олимпийските игри в националния отбор по конен спорт.

От Бъкингам обещаха принцесата бързо и напълно да се възстанови от нараняванията си, но тя отмени всички свои ангажименти през последвалите дни. Посещението й в Канада също бе отменено като предпазна мярка.

Друг член на кралското семейство, който се сблъска със здравословен проблем тази година, е бившата снаха на Чарлз - Сара „Фърги“ Фъргюсън, херцогинята на Йорк. Фърги се омъжва за принц Андрю през 1986-а и въпреки че се развеждат през 1996-а, остават близки приятели и живеят под един покрив в Royal Lodge близо до замъка Уиндзор, Бъркшир. Фърги редовно присъства на значими събития след възкачването на Чарлз, включително конните надбягвания Royal Ascot. През 2023 година херцогинята обяви, че е била диагностицирана с рак на гърдата и е претърпяла мастектомия. През януари 2024-а Фърги беше диагностицирана със злокачествен меланом. В изявление в социалните медии тя коментира: „Естествено, че поредната диагноза рак беше шок, но съм в добро настроение и съм благодарна за многото съобщения на любов и подкрепа.“ На 5 юни херцогинята сподели, че все още се лекува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ДаСкопимСкота-БезродникаПаситто
преди 1 ден

Явно Господ Бог най-сетне е решил да сложи край на този високо-бюджетен маскарад, наричан "монархия" ,в името на която са изтрепани милиони човешки същества, милиони отвлечени далеч от Родината и превърнати в роби,а и не само това .Маскарад,който все още разпалва войни, сееглад и смърт по Земята.

Откажи