Защо Тончо Токмакчиев ще прелети над океана

Новият водещ на вечерното шоу в БНТ за пореден път ще разсмива сънародниците

Защо Тончо Токмакчиев ще прелети над океана | StandartNews.com

Тончо Токмакчиев се впусна в есенен маратон. Актьорът, който от броени дни води вечерното шоу на БНТ, участва в няколко пиеси, между които са хитовите „Веселата карета“ и „Маршрутка“ на Елин Рахнев и дуетът с Мария Сапунджиева във „Вересии“ за Театър 199. На 2 октомври той, Камен Воденичаров и Георги Мамалев излитат в посока САЩ, за да изиграят „Царете на комедията“ пред сънародниците ни в 14 града. В какъвто и жанр да се развихри, Токмакчиев владее сцената, а на „Сан Стефано“ е у дома си след супер успешните години, започнали с „Ку-ку“ и продължили с „Каналето“, „Улицата“, „Клуб НЛО“. В новото предаване той за пореден път демонстрира отличното си чувство често за черен хумор. Но държи да бъде уточнено, че не е фен на битовите майтапи и смеха, идващ от корема. Предпочита по-тънките остроумия, които публиката хваща още във въздуха – като гадняра хазяин във „Веселата карета“, който тормози драматурга за неплатените наеми. Тончо уважава тъкмо този стил, налаган от Елин Рахнев – сблъсък на характери, романтика, ирония.

В кариерата му на малкия екран никак не липсват драми. Някои от тях неочаквани, други предизвикани – от скандала с  фалшивата новина на „Ку-ку“ за авария в Козлодуй до сваленото от Константин Каменаров „Шоу на Канала“, когато то е с най-висок рейтинг. Политическата сатира е истинската страст на Токмакчиев, убеден е, че без нея няма истинска забава – осмиването на всяка власт носи друг тип осмисляне. Но, уви, хората на изкуствата вече прекаляват с коректността – за разлика от Тончо и компанията, на които през 90-те и след  тях въобще не им пукаше. Токмакчиев е категоричен, че независимостта е лукс за духа, но за щастие той никога не е попадал в капана на поръчки и договорки. Обича да цитира Ницше: „Човек е свободен, когато реши, че е свободен“.

Често припомня, че в „Шоуто на Канала“ не жалят, а жилят – от Станишев до Борисов и шефа и самата БНТ. Безобидните хамали казват свирепи неща и после се правят на ни чули, ни видели. От прословутия десети етаж на директорите в БНТ направо ги посичат, междувременно уж фейсбук групи ги хулят. Тончо казва, че тогава му изписват веждите, вместо да му избодят очите – връща се в театъра. От този момент нататък не е спирал да играе. 

Токмакчиев обмисля и оферти за кино, но все още се въздържа от конкретика. Последната му засега роля на големия екран беше в „Аромат на липа“ - първия филм за българи емигранти, произведен от международен екип в Америка. „Много хора са се интегрирали в Щатите, други не са, но в щата Тенеси, където снимахме, никой не пречи на никого. Преживяването беше чудесно, опитът – също. В Америка средата те предизвиква да си като тях“, разказвал е Токмакчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай