Защо цели 10 дни са изтрити от календарите ни?

В социалните мрежи темата е изключително обсъждана

Защо цели 10 дни са изтрити от календарите ни? | StandartNews.com

Източник: Shutterstock

В социалните мрежи  темата за липсващите 10 дни в календара стана изключително обсъждана. Хората са забелязали странното "явление" на своите телефони. Ако превъртите до годината 1582, ще забележите, че той скача от 4 директно на15 октомври. Това не е грешка, а напротив - тези 10 дни не са съществували. 

Хората през 1582 г. са си легнали на 4-ти и са се събудили на 15-ти (което не е било ясно на голяма част от света по онова време). 

Както обяснява IFLScience, католическата църква приема Григорианския календар през октомври 1582 г. Преди това по-голямата част от Европа е използвала Юлианския календар, въведен от Юлий Цезар през 45 г. пр. 

Той е много подобен на Григорианския календар. И двата са слънчеви календари с 12 месеца, всеки от които се състои от 28 до 31 дни. 

Основната разлика е кога настъпва високосната година. Юлианският календар добавя по един ден към календара на всеки 4 години, докато Григорианският календар прави същото, освен ако годината не се дели на 100 и не се дели на 400.

Звучи като много малка разлика, но за Католическата църква това е било голям проблем, тъй като сериозно се е намесил във времето на Великден. От Никейския събор през 325 г. от н.е. насам е установено, че Великден трябва да се отбелязва в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие на 21 март.

С течение на вековете обаче пролетното равноденствие се отдалечава от тази дата. Този ефект се натрупва през XVI в., когато пролетното равноденствие се пада на 11 март, нарушавайки времето на Великден. 

За да разреши тази криза, папа Григорий XIII въвежда Григорианския календар. За да се приведе новият календар в съответствие с движенията на Слънцето, се наложило да се загубят 10 дни, натрупани поради недостатъка на Юлианския календар. 

Октомври е избран за месец, в който да се загубят 10 дни, тъй като не влиза в противоречие с никакви важни събития в християнския календар. След празника на свети Франциск от Асизи на 4 октомври се премина към Григорианския календар и светът мигновено прескача на 15 октомври.

Може би поради липса на технологии за облачно съхранение през XVI в. календарите са създаени по този начин. Това, което не може да се отрече е, че те наистина имат дълга история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
R.T.
преди 1 ден

Виж ти, каква новина! И какво заглавие! Някой май не е учил в средно училище. В противен случай щеше да знае за смяната на календарите от учебният предмет физика и астрономия. Поне до преди 3 години се изучаваше в 12 клас. Предполагам, че по история също се изучава! Че има и незнаещи хора, спор няма. Но пък като тема за публикация е изключително нелепо...

Откажи