В ерата на рибите. Учените откриха огромен океан

Прогноза къде след време ще има чисто нов

В ерата на рибите. Учените откриха огромен океан | StandartNews.com

Преди повече от 400 милиона години издигане на гореща скала от мантията на Земята разкъсала кората в Монголия, създавайки океан, който оцелял в продължение на 115 милиона години. 

Това твърди ново изследване на международни учени, публикувано в списанието Geophysical Research Letters.

Те са убедени, че геоложката история на този океан може да им помогне да разберат процеса, при който суперконтинентите се разпадат и после се събират.

В новото проучване са изследвани вулканични скали в северозападна Монголия от девонския период (преди 419 милиона до 359 милиона години). 

Девонът е "Ерата на рибите", когато рибите доминират в океаните и растенията започват да се разпространяват на сушата.

По това време е имало два големи континента, Лаврентия и Гондвана, както и дълъг участък от микроконтиненти, които в крайна ще образуват Азия.

Преди около 410 милиона години в региона се е отворил океан, наречен Монголо-Охотски океан, който по-късно се е затворил на същото място.

Азия вече не натрупва нови микроконтиненти, но формирането на Монголо-Охотския океан вероятно е било подобно на това, което се вижда днес в Червено море, където кората се разпространява с около 1 сантиметър на година, смятат учените.

Червено море е част от по-голям континентален разрив, който може да създаде чисто нов океан в Източна Африка,твърдят учени в списание Eos. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 2 месеца

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

Откажи