Разкриха най-старото сирене в света на неподозирано място

Ново проучване успя да разгадае загадката

Разкриха най-старото сирене в света на неподозирано място | StandartNews.com

Източник: Снимката е илюстративна

Едва ли някой би предположил, къде е най-старото сирене в света. 

Преди около 20 години група археолози правят любопитно откритие: има нещо намазано по главите и шиите на няколко мумии от гробището Сяохе в Таримския басейн в Северозападен Китай. Вещество е белезникаво и очевидно много старо, но никой не знаеше какво точно е то.

Сега обаче ново проучване успя да разгадае загадката: това е най-старото сирене в света.

 

Мумиите от Таримския басейн датират от около 3300 до 3600 години, което ги поставя в бронзовата епоха. Те сами по себе си имат интересна история, но сега сме на друга тема.

Да, благодарение на повече от десетилетие напредък в технологиите за ДНК анализ, екип от археолози успя да потвърди, че бялата субстанция е вид сирене, след като в проба от нея открива ДНК на крави и кози и дори генетичен материал на микроорганизми.

Древното сирене е кефир, подобно на киселото мляко, но с по-пикантен вкус и по-млечна консистенция. То съдържа същите бактериални и гъбични видове, които днес откриваме в зърната на кефира, и дава възможност да се проучи как бактерията Lactobacillus kefiranofaciens е еволюирала през последните 3600 години.

В съвременната епоха има два основни вида L. kefiranofaciens: един, който идва от Русия (който се използва най-много), и друг от Тибет. L. kefiranofacians в най-старото сирене в света всъщност е най-близък до тибетския сорт, което оспорва дългогодишното убеждение, че кефирът произхожда от планинския район на Северен Кавказ в Русия.

„Нашето наблюдение предполага, че културата на кефира се е запазила в северозападния китайски регион Синдзян още от бронзовата епоха“, казва в изявление Цяомей Фу от Института по палеонтология и палеоантропология към Китайската академия на науките, пише chr.bg 

„Това е безпрецедентно изследване, което ни позволява да наблюдаваме как една бактерия е еволюирала през последните 3000 години. Освен това, изследвайки млечните продукти, придобихме по-ясна представа за живота на древните хора и тяхното взаимодействие със света. Това е само началото и се надяваме с помощта на тази технология да изследваме и други неизвестни досега артефакти.“

Що се отнася до причината, поради която сиренето е било натрито върху главите и шиите на мумиите – изглежда, че то явно е било ценна суровина, когато те са били живи.

„Основното предположение е, че то е било важно за живота им – казва Фу, – тъй като сиренето е намерено в 10 гробници и мумии.“

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Isabella Ethan
преди 2 часа

Казвам се Моналиса Ландек. От изобилие от радост, сърцето ми говори високо за Д-Р АПАТА. Той дойде да ме спаси, когато животът ми беше съсипан в продължение на месеци. Любовникът ми ме изостави заради друга дама и дори не знаех, че той контролира ума и хипнотизира. Направих всичко възможно, за да го върна, но без резултат. Той отиде извън града с дамата и никога повече не го чух или видях. Търсех помощ в интернет, когато прочетох как Д-Р АПАТА помогна на други жени, които имаха същите проблеми. Свързах се с него и той ми каза всичко, което трябва да се направи, което и направих. Точно както той обеща, любовта и щастието, които споделях с моя партньор, бяха възстановени и той беше изчистен от тъмния чар, който бяха наложили върху него, и се върна при мен след 48 часа. Д-Р АПАТА искрено помага на хората и може да ви помогне, ако решите да се свържете с него днес. Неговият имейл за контакт: [email protected] Можете също да се свържете с него чрез, Viber и WhatsApp на +447307347648.

Откажи